Фестивал на лубеницата во Љуботен

Вести

Во Љуботен, општина Бутел, денеска ќе се одржи првиот фестивал на лубеницата.

Градоначалникот Велимир Смилевски ќе ја отвори оваа прва манифестација со која се слават летните слатки и освежителни плодови типични за Општина Бутел, лубениците и дињите.

Четиринаесет производители на бостан од општината, ќе ги изложат своите производи во дворот на ОУ „Лиман Каба“ за што ќе им бидат доделени соодветни признанија.

Од општина Бутел најавуваат и културно-уметничка програма, а присутните ќе можат да вкусат, освен љубеница и диња, и повеќе специјалитети карактеристични за жителите од Љуботен.

На овој прв фестивал на лубеницата, освен градоначалникот Велимир Смилевски, треба да се обрати и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *