Фолијарни и микробиолошки ѓубрива во прихраната на зеленчукот

Вести Градинарство Совети

Фолијарните  ѓубрива доживуваат напредок  со новите изуми на внесување на хранливи материи преку лисјата.


Кај новите фолијарни  ѓубрива има  најголема концентрација на хранлив раствор што растението може да го апсорбира без да му наштети на листот  и е тројно (на пр. 63% MgO). Тие остануваат подолго на листот. Микронутриентите му овозможуваат на растението побрзо да помогне во неухранетоста.

Без оглед на подобрените својства на ѓубривото, фолијарното ѓубрење сепак останува дополнителна исхрана на растенијата што се применува со основно ѓубрење и ѓубрење на почвата. Брзо и квалитативно го елиминира недостатокот  на индивидуални хранливи материи предизвикани од лошо ѓубрење на почвата, како што е појава на антагонизам помеѓу елементите, фиксација или истекување на хранливи материи.

Фолијарните ѓубрива го спречуваат или третираат недостатокот на единствена хранлива материја најчесто Ка, Мг и елементи во трагови: Fe, B, Cu, Mn, Mo, Zn. Тие содржат една или повеќе микроелементи во смесата или макроелементите се додадени во ѓубривото.

Примери за формулации на фолијарните  ѓубрива со елементи:

високо концентрирани единечни микрогрини: 6% Fe, 11% B
мешавина на елементи за група култури со посебни потреби: S + Mn + B + Cu + Zn + Fe (за зелка)
за промовирање на цветни и поквалитетни плодови: 40% MgO ++ 7% P₂O₅ + B 3% + Zn 10%
за брз генеративен раст – 7% N: 17% P₂O₅: 22% K₂O + 3% MgO

 

Микробиолошки ѓубрива

Главната разлика со другите органски и минерални ѓубрива е во тоа што тие се „живи“. Тие содржат избрани и тестирани видови на микроорганизми на почвата – бактерии, габи или сино-зелени алги. Овие корисни микроорганизми се „земени од природата“, но се произведуваат како чисти култури под лабораториски услови за микробиолошки ѓубрива.

Принцип: Со воведување (инокулирање) на овие ѓубрива, нема растителни хранливи материи во почвата. Тоа ќе го ослободи „ѓубриво за микроорганизам“ во форма што ќе го подобри снабдувањето на растението со елементи како што се N, P, K, Fe, S. Микробиолошкото ѓубриво ќе го стимулира растот на кореновиот систем и ќе има корисен ефект врз другите процеси во растението и почвата.

Во земјоделството, најраспространето микробиолошко ѓубрење е со воведување на бактерии од родот Ризобиум и Брадиризобиум на повеќето мешункасти култури. Симбиотската асоцијација на т.н. нодули бактерии кои живеат на коренот и ги снабдуваат мешунките со азот со врзување од воздухот.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *