ГМО храна која секојдневно ја купуваме

Вести

Конечно на јавноста и е достапен списокот на произведувачи на храна кои користат генетски модифицирани производи (ГМО) во производството, а чии производи се наоѓаат на нашиот пазар. Затоа што самите имиња на компаниите малку значат, ќе ги објавиме брендовите на производи.

Листа на ГМО производи – храна која во себе има генетски модифицирани организми:

-Сникерс, Марс, Твикс, Милки Веј, Баунти
-Кембел Супи
-Ункел Бен (грашок)
-Липто (чај)
-Кадбери (чоколадо)
-Фереро (Нутела, Киндер јајца, Киндер буено)
-Нестле чоколади, Нестле Несквик
-Кока Кола, Спрајт, Фанта, Пепси, 7-уп
-Кнорр (сос, супи)
-Хелманс (зачини, мајонез, сокови)
-Хајнц (зачини, мајонез, сокови)
-крафт (Милка чоколади, чипс, Јакобс, детски напитоци)
-Хајнц фудс (кечап, сокови)
-Мекдоналдс
-Хипп (бебешка храна)
-Абот Лабс Симилак (млеко за прехрана за бебе)
-Департмент
-Данон – јогурт, кефир, сирење

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *