Како да направите домашен путер на традиционален начин?

Вести Совети

Домашниот путер се прави од кисела или слатка павлака, која се добива со берење кисело или слатко млеко .


Исто така, слатката павлака од млеко може да се раздели од сепаратор, што беше технолошки процес резервиран за индустриско производство пред само неколку години. Денес, сè повеќе наши мини сирењари набавуваат раздвојувачи на помал капацитет и посериозно произведуваат домашен путер, кој станува составен дел од нивното редовно снабдување на пазарот.

Порано, за традиционално производство на путер на фарми се користеше дрвена маталка –  (стап за матење  путер). Стапот е тесен и висок дрвен сад што се користи за матење на млеко . Изработена е од дрво, висока околу 1м, со потесен горен дел. Внатре  е ставен  стап  за матење кој на  долниот дел  има прицврстена тркалезна даска со дупки . Плочката има дупки каде  со мешањето горе  долу  се оделува путерот од млекото.
Процесот на зафаќање трае од неколку минути до половина час, сè додека  маснотиите не почнат да се формираат на врвот на стапчињата, кои се врзуваат едни на други и тоа е путер. Иако денес  стаповите  главно се чуваат како експонати , некои сè уште се користат за изработка на  мали количини. За поедноставен и побрз начин на производство на путер во помали количини, обичен електричен миксер може успешно да служи.

Процес на производство на путер

Изладете ја павлаката, оптималната температура да  е од 11 до 12 ° C
Се меша во подлабок сад додека не се раздели матеница (приближно 10-20 мин)
Откако ќе се раздели матеницата, и зрната од путер се пренесува во цедилка и се мие постојано со ладна вода
Исплакувањето дополнително го отстранува остатокот од матеницата, намалувајќи го ризикот од расипување на путерот (бактериско влијание)
Следен е процес на месење зрна од путер за да се врзат во хомогена маса
После месењето, путерот се става во тава или калап и во фрижидер, што е крај на процесот на правење путер.
Путерот се чува додека не се конзумира или продава,  на +4 до +8 ° C до 14 дена,  подолго време  се чува  на -20 ° C или пониско.

“Современо Земјоделство”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *