Занимливости за зелката

Вести Градинарство Совети

Зелка или Brassica oleracea е далеку од тоа да биде „здодевен“ зеленчук, како што многу многу луѓе мислат за неа.

Затоа што, ако ја растеме  со љубов и ја подготвуваме со имагинација, зелката ќе го потврди нејзиниот вкус, но и нејзините  лековити својства, како и многуте хранливи материи, витамини и минерали  кои ги има. Згора на тоа, таа е зеленчук кој лесно се одгледува.

Античките Римјани имаа толку високо мислење за зелката што влезе во нивната митологија. Покрај тоа, за време на нивнате познати пијанки, секогаш имало голема чинија со свежи лисја од зелка во средината на масата. Имено, тие редовно би јаделе свежа зелка на паузите помеѓу интоксикацијата, верувајќи дека токму тие би го апсорбирале алкохолот од виното, кое го конзумирале во големи количини.
Интересно е што ниту античките Грци ниту Римјаните не ја знаеле технологијата на киселата зелка во денешна смисла, ниту пак германските народи. Тие ги прскаа зелките  со сол и оцет и ги чуваа во садови од глина. Сè додека старите Словени не го открија процесот на маринована  зелка што се одвива до денес.

Обичај е и денес откако ќе  се пие голема количина вино, „главоболката“ и денес  ја лекуваат  со расолницата од  зелката. Значи, може да се види дека е исклучително корисно да се конзумира зелка, без разлика дали е свежа или кисела .

Иако  има различни видови  зелка – тркалезна, заситена или малку срамнета со земја, и иако тие доаѓаат во различни спектри и нијанси на бои кои се движат од темно до светло зелена и од розова до темно виолетова, сите видови изобилуваат  со  многу корисни материи.

Така  многумина ќе бидат среќни да конзумираат свежа салата од зелка која има ниска енергетска вредност – 100 грама свежа зелка има 25 калории и истата  количина кисела само 22 калории. И покрај ова, лисјата од бела и црвена зелка го кријат вистинското изобилство на минерали и витамини.

Витаминот Ц од  зелката  се  споредува  со оној од   цитроните, така што има дури 50 милиграми на 100 грама. Исто така, содржи огромни количини на витамин Б1 и бета-каротин и калиум, железо, магнезиум, сулфур и бакар. И затоа што е толку полна со витамини, го оживува организмот и помага во спречување на скорбут. Наспроти нејзиниот  изглед и предрасуди, исто така е многу важна за работата на цревата, каде што нејзините растителни смоли, сулфур и калциумови соли прават чуда.

Исто така, не треба да се занемарува хлорофилот во зелката што помага во производството на хемоглобин, што повторно е од големо значење при лекување на анемија.

„Современо  Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *