Како да се уништат штетните глодари?

Вести Градинарство Совети

Како  што доаѓаат ладните  денови, така доаѓаат и проблемите со  штетници – глодари или глувци, стаорци и.т.н.  Во текот на зимата кога има помалку исхрана во дивината, глодарите се хранат со семето на земјоделските култури посеано на нивите. Многу е важно, велат експертите,  овие глодари да се уништуваат  навремено. Постојат повеќе начини за уништување на овие  штетници од хемиски агенси до мамки.

Кога станува збор за мамки, експертите велат дека тие не треба да бидат поставени на површината на земјата, туку само во активни дупки или во специјални кутии дизајнирани за овие цели, за да избегнат труење на  домашни и диви и корисни животни и птици.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *