Кои се карактеристиките на овците Романов и како до успешно одгледување

Вести Совети Сточарство

Овцата Романов, настанала во Русија во 19-от век, по долината на реката Волга. Името го добила по областа Романово-Борисоглебск. Порано се правел избор на овците, кои се користеле за приплод и ден денес оваа овца е една од најплодните раси на овци во светот.

За сите словенски народи, главниот вид конзумно месо е свинското месо, иако нашите прадедовци биле многу активни во одгледувањето на овците. Овие животни не се толку многу атрактивни поради месото, туку поради нивната убава, ретка и топла волна.

Исто така, во минатото, кожата на овците била од голема вредност, способна за затоплување дури и во најтешките мразови. Иако во современиот свет, сето ова има сосема поинаква важност, сепак многу одгледувачи сакаат да чуваат и одгледуваат овци. Подолу ќе ви запознаеме подетално со една од најпопуларните раси на овие животни, која се вика Романовскаја или (Романовска раса).

 • Кои се карактеристиките и карактеристичните обележја на претставниците на Романовската раса?
 • Дали расата има недостатоци и кои се тие?
 • Кои се посебните карактеристики на овците Романов, кои ги разликуваат од другите раси?
 • Колку е висока продуктивноста на расата кога се одгледува дома?
 • Кои се правила за одгледување и чување овците од расата Романов?
 • Кои се карактеристиките на исхрана на овците во различни периоди од годината?

Кои се карактеристиките и карактеристичните обележја на претставниците на расата Романов?

Расата се појавила со помош на селекција, но не поради напорите на специјално обучени научници, туку во процесот на долгорочно чување на поедини овци од страна на обичните селани. Паметните и искусни одгледувачи на стока на кои оваа вештина им е пренесена многу генерации уназад, знаеле дека, со цел да се подобрат перформансите на овците, неопходно е да се жртвувааат најголемите и најздравите поединци. Всушност, овој принцип лежи во одгледувањето на нова раса, која е позната не само по нејзиното квалитетно месо, туку и добрата волна.

Да се ​​стекне довербата на обичните селани е доста тешко, но да се стекне доверба дури и кај најискусните професионалци, воопшто не е лесна задача. Но, расата на овците Романов успеа, бидејќи има многу големи предности:

Поединци од оваа раса се претставници на универзалната насока на продуктивноста. Вредно за потрошувачите е и јагнешкото месо и овчата кожа. На крајот на краиштата, овчо месо од Романов овците, не само што е многу вкусно и со добар мирис, но исто така се смета за многу корисен (во принцип, јагнешкото месо обично се смета за најчисто и најдиетално месо, поради тоа што и муслиманите го јадат). Квалитетот на овчата кожа не се состои само од убавата боја, туку и мекоста на самата волна, што значително го подобрува квалитетот.

Висока адаптибилност на овците кон најразновидните услови на климата и содржината. Оваа раса се смета за претставник на северните региони на Русија, но таа е многу погодна за одгледување во средината на зонат

Се хранат наједноставната храна и способни се да ја зголемат телесната тежина. Многу се отпорни на ниски температури. Покрај тоа, испашата на отворено во зимскиот периот е доста значајно за здравјето на овците.

Расата е многу способна самостојно да се оплодува. Покрај тоа, овој процес може дури да се нарече интензивен, бидејќи повеќето од животните имаат способност да произведуваат потомство двапати годишно. Кај Романов овците, ова парење воопшто не зависи од сезоната, а првото оплодување им е прилично рано, може да се појави пред една година. Покрај тоа, може да родат две до пет јагниња во исто време.

Овенот лесно може да се чува и паси, заедно со целото стадо, но најдобро е да се задржи само еден маж во едно стадо, бидејќи доколку се повеќе, тие можат се натпреваруваат меѓусебно и се многу агресивни едни со други.

Дали расата има недостатоци и кои се тие?

Недостатоците на овците на Романови можат да се припишат само на фактот дека меѓу нив може да се најдат не многу продуктивни поединци. Особено често тоа се случува кога, во подолг временски период, претставниците на еден род се пресекуваат едни со други. Исто така како недостаток може да се спомне мешањето на овците и јагнињата, бидејќи јагнињата бараат поголема грижа.

Кои се посебните карактеристики на овците Романови кои ги разликуваат од другите раси?

Една од најважните карактеристики на секоја раса на овци е бојата на нивната волна. Јагнињата Романов обично се родени црни, иако на главата екстремитетите и врвот на опашката мора да имаат бели дамки. Оваа боја почнува да се менува за околу 1 месец, каде белата боја ја прераснува црната и така јагнињата добиваат сива боја. Постепено, тие стануваат уште посветли и на возраст од 5 месеци бојата на нивната волна тешко може да се нарече сива, бидејќи стануваат речиси бели.

Со зрелоста, волната од овците Романов станува сосема сива, со карактеристична челична нијанса.

Многу важна карактеристика на оваа раса е дека има три сорти. Тие се разликуваат по градбата на телото – силен, груб или нежен. Типот може да се одреди според карактеристиките на екстериерот и особеностите на кожата и волната. Иако таквата задача може да изгледа многу тешка за просечен човек, еден поглед на животно ќе биде доволен за да се процени. Особено, треба да се фокусирате на следниве критериуми:

Овците со силен тип на коски се разликуваат во најоптималниот однос на индикаторите, како што се плодноста на женките и одржливоста на сите поединци. Надворешните карактеристики на овој тип се пропорционално развиени во сите делови на телото, што е доказ за квалитетот на животното. Таквите поединци се карактеризираат со широки и многу длабоки гради.

Столбот им е силен, кожата е густа, но многу тенка и еластична. Што се однесува до волната, кај овој тип, најчесто е густа и мазна, што е главен знак за квалитет. Должината на ‘рбетот може да достигне ширина од 2-3,5 сантиметри, а должина од 5-6 сантиметри. Возрасната овца од оваа раса се карактеризира со црна волна.

Претставниците на грубиот тип на Романов овците имаат потешки коски, а волната е погуста. Квантитативниот однос на коските и волната е 1: 4. Волната се состои од поголемо количество преодно влакно, кое, кога е распоредено, го прави многу темно, речиси црно. И воопшто, бојата на овците од груб тип има темно сиви нијанси.

Вреди да се обрне внимание на особеностите на кожата на грубиот вид на овци: тоа е погруб, густа и не е толку еластична. Кожата и волната од овој тип поретко се употребува.

Романов овците од нежен тип имаат потенки коски и помека волна, односот им е 11: 1. Покрај тоа, рбетот сам по себе има многу тенка структура. Бидејќи во волната е поретка и опаѓа, се намалува и квалитетот на самата кожа. Поради оваа причина, таквите животни не се користат за размножување, бидејќи се добива многу малку волна, а за добивање на месо е попрофитабилно да се одгледуваат други раси овци.

Најголем недостаток на овците Романов од нежен тип се смета нивната намалена продуктивност (и во волна и месо) и слабата издржливост на новороденчињата и возрасните.

Колку е висока продуктивноста на расата кога се одгледува дома

Говорејќи за продуктивноста, пред сѐ ќе обрнеме внимание на тежината на овците Романов и на количеството произведено месо. Поголемиот дел многу често достигнува телесна маса од 75 килограми. Во просек, може да биде:

 • При раѓање на едно јагне, тежината во просек е 3,7 килограми.
 • Јагнињата родени како близнаци обично имаат тежина од 2,9 килограми.
 • Доколку се родат три јагниња, најчесто се раѓаат со тежина од 2,5 килограми.
 • При раѓањето на четворка, тежината на јагнињата, обично не ја надминува бројката од 2,3 килограми.

Без оглед на тежината, јагнето со доењето со мајчиното млеко, брзо добива на тежина. На 100-тиот ден од животот, тие обично тежат од 16 до 25 килограми. Дури и со користење на умерено доење, просечната дневна тежина е обично 140-170 грама. Веќе за 6-7 месеци, јагнето тежи околу 35 килограми.

Така, со поголемата тежина на животно, нејзината продуктивност на месо е исто така поголема. Романската овца е позната по многу квалитетно месо, вкусот и аромата кои се карактеристични само за оваа раса. Кога се колат јагниња на возраст од 7 месеци, индикаторите за нивната продуктивност обично достигнуваат:

 • Жива мера на оваа возраст е во просек 40 килограми.
 • Масата на трупот на излезот е 18,4 килограми.
 • Месото на едно јагне во просек тежи 11 килограми.
 • Коските на животно имаат маса од 3,7 килограми.

Искусните одгледувачи на стока препорачуваат избор на оние поединци кај кои соодносот на волната со кожата е 1: 7, што му дава на овчата кожа синкаста нијанса и севкупно високи естетски карактеристики. Исто така треба да се забележи дека за опишаната раса премногу светла или црвеникава нијанса на волна се смета за неприфатлива.

Волната од млади јагниња, на возраст од 5-6 месеци, е многу ценето. Таквата кожа има свое име – Петровска. Факт е дека во таквата кожа има не само добра должина, туку и неопходна дебелина на влакното.

Во принцип, се препорачува волната да се вади 3 пати годишно. Количината на волна која може да се добие од нив значително ќе зависи од полот и возраста на животните. Во просек годишно од едно животно може да се добие од 1,1 до 1,3 килограми волна. Износот на чиста овча кожа на излезот обично се движи од 65 до 80%.

Кои се правила за одгледување и чување на овците Романов

Многу е лесно да се одгледуваат, оплудувањето е лесно и често. Плодноста се јавува во речиси 100% од случаите. Јагнињата се раѓаат здрави, иако не секогаш силни. Јагнињата потешко се прилагодуваат, па затоа бараат грижа.

Факт е дека оваа овца е во состојба да го храни потомството со сопствено млеко, но не повеќе од 4 јагниња.Но, новороденчињата можат да пијат дури и кравјо млеко без проблеми, иако не е како мајчиното.

Друг многу важен аспект на грижа е изградбата на штали со потребната големина. Впрочем, овците се многу мобилни животни, а на лето патуваат на долги растојанија за еден ден. Затоа, во зима им треба многу простор за движење, особено ако стадото е бројно. Покрај просторот, на животните исто така ќе им требаат корита за напојување, чиј број мора да се пресмета според бројот на поединци. Не треба да го заборавиме и леглото, за кое може да ни послужат слама или сено.

Кои се карактеристиките на исхрана на овците во различни периоди од годината?

Многу е важно да се знае дека хранењето на овците Романов многу зависи од сезоната. Впрочем, во зима тие обично се чуваат во штали и се пуштаат на кратки прошетки. Во текот на летото, тие пасат речиси цел ден, понекогаш дури и поминуваат ноќ под отворено небо или во посебни бараки. Размислете за карактеристиките на секој период.

Во лето, овците се чуваат на пасишта. Сепак, одгледувачите на животни препорачуваат постепено пренесување на животните до вкусни храни, давајќи сено и концентрати 1-2 недели. Вештачки пасишта за нив најдобро житни или легуминозни растенија. Животните можат да пасат врз нив од рана пролет се до зима кога има мраз. Важно е да не се заборави напојувањето со вода, каде овците треба да се истераат наутро и навечер. Најдобро е овие овци да пијат добра или чиста речна вода.

Во топло време, невозможно е да се чуваат овците на отворен простор, бидејќи тие се многу интолерантни на високи температури. Подобро е да се однесат под сенка или во барака.

За време на номадската сезона, сеното е главен производ за исхрана на овците. Покрај него, овие животни може да се хранат со слама, плева. Сепак, важно е да им се дадат сочни концентрати, кои им даваат сила и разните коренови зеленчуци. Освен тоа, важно е да се нахрана со уреа и минерални суплементи. На Романската раса не е препорачливо да им дава мрсна храна, заради тоа што доаѓа до контаминација на нивната волна.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *