Љиљана Петровиќ го препороди селото кое изумираше

Вести

Селото Тамњаница исчезнуваше, а го препороди Љиљана Петровиќ. Ги покрена плантажите од боровинки, рози и ароматични растенија и ги донесе нејзините пријатели. Со овие зборови Вечерње новости ја започнуваат репортажата за жената којаденеска, по 10 години вредна работа,  има свој успешен агро-бизнис.

Кога здрава идеја и упорност се комбинирани, тогаш се гарантира успех во секој подвиг, без оглед колку на почетокот изгледа неизводливо. Покрај тоа што на 200 хектари плантажи посади ароматични билки, рози и боровинки, Лилјана Петровиќ е успешна и во вистинска смисла на зборот во заживување на родното село.

Една третина од населението на Тамњаница веќе се нејзини пријатели и деловни партнери кои си купија рурални домаќинства, една третина се вратија на земјата на предците да ја обработуваат, а има и такви кои не се најдоа во оваа приказна и ги продадоа своите имоти на Лилјана Петровиќ.

Лилјана Петровиќ, која претходно беше позната како менаџерка на Тоше Проески, по неговата смрт се повлече од оваа работа и се посвети на земјоделството. И таа го направи најдоброто во оваа област што не е направено во последните 50 години. Купи 1.600 парцели од 600 сопственици и ги обедини во невидени полиња под лаванда, боровинки, рози …

И без патокази лесно е да се најде патот до овој рај, а најпрецизен водич е ако по Сиќевачка клисура во насока на Софија излезете од автопат кај Црвена река и само на неколку километри се протега поглед на пејзажот што наликува на бајка од предели на јужна Франција.

– Ова не е само бизнис, ова е сон – ја почнува приказната Лилјана, која го привршува својот десетгодишен план.

Таа никогаш не сака нејзините соседи да работат за неа, туку за себе. На секој што сакаше да ја одгледува земјата, таа му помогна да го стори тоа.

“Моментално обработуваме пет хектари под смиље на мојата дедовина. Никогаш не сум сонувал дека е можно да се оживеат веќе запуштените области. Со помош на Лилјана научивме како да ги одгледуваме, а имаме и пласман, поради тоа што таа има дестилерија – раскажува Иван Станојевиќ (26), кој како сезонски работник заработувал “бел леб” во светот, до денот кога одлучил да биде свој шеф.

 

– Најдобро е да работиш за себе. Забележав дека на моите пријатели малку им е чудно да се вратат на село да ја обработуваат земјата, но мислам дека тие ми завидуваат, но немаат храброст да се вклучат во оваа авантура.

 

Водејќи семеен бизнис, Тијана Тасиќ (33), дипломиран економист од Ниш, пред две години патот ја довел во Тамњаница, село што никогаш порано не го слушнала. Требаше за месец дена да ги заврши работите на плантажите на Љиљана Петровиќ, но …

“Купив рурално домаќинство за 5.000 евра пред еден месец, бидејќи планирам да се вклучам во рурален туризам. За секоја работа се потребни луѓе, и Лилјана е во можност да ги собере околу себе луѓето кои не се плашат од предизвици – открива Тијана која не може да дочека да започне со реновирање на имотот.

Нејзини први соседи се Верица Папиќ (51) од Белград и Јудит Киш Торма, која одамна се преселила во овие краеви од Бачка. Љиљана со сопругот Горан и деверот Зоран подигнале плантажи со орев и веќе успеале да насадат три хектари. Јудит е неприкосновена во размножувањето на расадите, така што нејзините растенија одат од пластениците во сето она што е засадено во овие полиња.

– Во селото Тамњаница се преселивме пред две години на наговор на Љиљана. Ние бевме сомничави, бидејќи многумина се измамени, но сега го најдовме нашиот мир. Колку нејзините намери биле искрени, се покажува во тоа што таа ни ја купи и санираше куќата – вели Јудит.

 

Лилјана го направи сето ова без никаква поддршка и помош од државата. Таа вели дека не е огорчена, туку инспирирана да биде поупорна.

– Министерот Недимовиќ двапати нѐ посети, тој е ентузијастички расположен и верувам дека има желба да ни помогне, но можеби не зависи од него сето тоа – вели Лилјана.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *