Нема проблем со увозот на брашното, договорот се почитува

Вести

Нема проблем со увозот на брашното од Србија. Договорено во Скопје со министерот Љајиќ се спроведува, тврди министерот за земјоделство Николовски. Мешовитиот комитет заседаваше во Белград, ќе продолжи со седница во Скопје.

Засега останува одлуката маркичките за брашното од еден, три и пет килограми да се лепат во Србија, а за 25 и 50 килограми во Македонија. Не се исклучува и опција, маркичките трајно да се укинат ако има согласнот од двете страни, вели ресорниот министер. Според Николовски, не се штитат ничии интереси, најмалку на поединци.

Проблем со брашното нема. Го прават неколку фирми кои сакаат да го заобиколат законот и повеќе да заработат- сметаат земјоделците. Царинската управа или институциите надлежни за анализа на квалитетот на брашното, треба да кажат кои се тие фирми, вели претседателот на Асоцијацијата на земјоделци, Шаклев.

Српскиот министер за трговија, Расим Љајиќ повторно се закани со контра мерки, ако ситуацијата не се реши до 14-ти април.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *