Николовски: Доделивме 30 милиони денари за рурална патна инфраструктура на пет центри за развој на плански региони

Вести

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство годинава за првпат доделува средства преку Програмата за капитални субвенции за развој на планските региони во областа на земјоделството и руралниот развој. Се работи за финансиска поддршка во вкупен износ од 30 милиони денари, за која денеска се потпишаа договорите со пет Центри за развој на планските региони на територијата на Република Македонија, корисници на оваа програма.

-Денеска доделивме вкупно 30 милиони денари за подобување на руралната патна инфраструктура.Со овие средства пет Центри за развој на планските региони ќе градат и реконструираат пристапни патишта во подрачја на интензивна земјоделска дејност, истакна Николовски.

Николовски, меѓудругото истакна и дека на овој начин МЗШВ го олеснува пристапот до обработливи површини, го зголемува и олеснува производството на земјоделски производи.

 

 

„Оваа поддршка е дел од нашите капитални вложувања директно во земјоделството, од што бенефит ќе имаат земјоделците. Наша цел е со средствата кои ги доделуваме денеска да ја подобриме руралната патна инфраструктура, која е основен предуслов за успешен развој на земјоделството. Овие средства ќе се користат за изградба и реконструкција на пристапни патишта во подрачја на интензивна земјоделска дејност. На овој начин ќе се олесни пристапот до обработливи површини, ќе се зголеми и олесни производството на земјоделски производи“, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

На јавниот повик кој беше распишан конкурираа 10 апликанти, од кои по евалуацијата, критериумите ги исполнија пет Центри за развој на планските региони.  Висината на финансиската поддршка што ќе ја добијат Центрите зависи од  двата критериума-минимум 40 отсто обработливо земјоделско земјиште во регионите за кои аплицираат и бројот на општини опфатени со проектите за кои аплицираат Центрите.

Од јануари следната година ќе започнат постапките за јавна набавка за избор на најповолен изведувач и надзор на работите предвидени во приложените проекти. Одобрените проекти треба да се реализираат во рок од 12 месеци од денот на потпишување на договорите.

 

Билјана Петровиќ за Современо Земјоделство

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *