Николовски: Со реформите во секторот шумарство, ќе создадеме услови за одржливо управување со шумските ресурси

Вести

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, во петокот имаше работна средба со претставниците од Проектот за заштита на природата во Македонија на која се зборуваше за нивно вклучување и поддршка во реформите планирани за шумарството.

-Со реформите во секторот шумарство создаваме услови за одржливо управување со шумските ресурси. Реформите ќе опфатат 3 столба:

 формирање на Агенција за шумарство

 трансформација на ЈП Македонски шуми во ефикасен систем за управување со шумите

 реформа на целокупниот систем за зачувување на шумите, истакна Николовски.

Проектот е финансиран од швајцарската агенција за развој и соработка „SDC“, а следната година ќе се дефинираат модалитетите за соработка во делот на обезбедување на експертиза.

 

М-р Билјана Петровиќ за Современо Земјоделство

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *