Потпишани првите договори, обезбедени вкупно 151 милион денари за набавка на приплоден добиток

Вести Сточарство

 

Се потпишаа првите договори за набавка на приплоден добиток. Максималната вредност на прифатливи трошоци по корисник изнесува до 6.5 милиони денари.„Со цел зголемување на стадата и нивна обнова од годинава за оваа мерка Набавка на приплоден добиток драстично ја зголемивме поддршката и наместо само 14 милиони денари сега за набавка на приплоден добиток на располагање имаме  151 милион денари“, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски.

„Само со овие 7 договори апликантите ќе набават околу 500 грла на добиток и тоа јуници Холштајн и Симентал, како и а јуници Ангус од кој се добива квалитетно месо,  овци Асаф,  и други раси на добиток кои значително ќе го подобрат и квалитетот на домашното производство на млеко, но и ќе се окрупни домашниот сточен фонд“, изјави директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никола Бабовски.

Се потпишаа 7  од вкупно пристигнати 70 апликации за Набавка на приполден добиток. Преку оваа мерка на располагање се 151 милион денари, средства се обезбедени од Програмата за рурален развој. Вкупната финансиска поддршка само на овие седум договори изнесува околу 22 милиони денари пари.

Апликантите кои ги исполниле условите и ќе бидат поддржани преку оваа мерка ќе може да добијат поврат од 50 до 75% од вкупната инвестиција. Со парите од оваа мерка, апликантите ќе можат да набавуваат педигрирани машки и женски приплодни грла кози, високостелни педигрирани јуници ( со исклучок на расата Буша), педигрирани машки и женски приплодни грла овци од увоз или од признати организации.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *