Риболовот е четири пати повисок од земјоделството

Вести

Со помош на алгоритми, експертите анализираа 22 милијарди пораки пренесени од морските бродови и создадоа карта на индустриската активност на секоја риболовна флота во светот.

Дејвид Крудсма од проектот „Global Fishing Watch“, кој ја следи риболовната активност од 2016-та година, користи податоци од сателитски предаватели кои се законски обврзани да бидат доделени на сите големи рибарски бродови. Сателитските уреди споделуваат податоци за локацијата на бродот, курсот и брзината на движење.

Тимот на Крудсма ги испитувал податоците од 2012-та до 2016-та година, кои опфаќаат комуникации од преку 70.000 бродови.

Резултатите покажаа дека риболовната индустрија се одвива во над 55% од светската океанска територија. На овој начин риболовот е четири пати повисок од земјоделството.

Ова е интересно, имајќи предвид дека риболовот обезбедува само 1,2% од светските калории што ги консумираат луѓето, пишува „ВВС“.

Освен тоа, добиените податоци покажуваат дека влијанието врз животната средина е најмногу под влијание на оваа активност, како што се промената на годишните времиња и политичките и културните фактори.

За време на истражувањето се забележани преку 37 милиони часови риболов. За таа цел, бродовите потрошиле 20 милијарди киловат-часови енергија и поминале над 460 милиони километри – 600 пати повеќе од растојанието до Месечината и обратно.

Кои се водечките земји според риболов? Кина, Шпанија, Тајван, Јапонија и Јужна Кореја. Вкупно, тие имаат удел од 85% од оваа активност, т.е. далеку од нивните економски зони.

Вреди да се забележи дека резултатите од истражувањето не даваат комплетна слика бидејќи предавателите не се инсталирани на сите бродови. Особено, тие се отсутни кај малите бродови и чамци, чии капетани се вклучени во нелегален риболов.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *