Со ребалансот на Буџетот ќе се исплатат сите субвенции за сточарството

Вести

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа денеска уште еднаш повтори дека со ребалансот на Буџетот ќе бидат исплатени сите субвенции за сточарството.

За најавениот протест на сточарите во петок, Хоџа оцени дека се работи за група луѓе кои се злоупотребени политички.

-Кога се генерализира „битолските млекари“, треба да се каже дека се работи за одредена група која постојано се злоупотребува политички. Сум се видел со луѓето и немам намера да одговарам на таквите прозивки. Во делот на сточарството сум имал средби со Сојузот на сточари, а сум во постојана комуникација со нив и следната недела ќе има јавна дебата за Законот за пасишта. Со ребалансот на Буџетот ќе се исплатат сите субвенции за сточарството – истакна Хоџа.

Сточари од здружението „Пелагониско поле“ пред два дена излегоа на предупредувачки протест зашто не биле исполнети владините ветувања за исплата на субвенциите до крајот на јуни. Тие најавија блокирање на главните сообраќајници низ државата ако до петок не добијат гаранции дека ќе им се исплатат субвенциите за 25 месеци.

Министерот Хоџа еден ден претходно, на Денот на задругите, од Преспа порача дека субвенциите за сточарите ќе бидат исплатени со ребалансот на Буџетот.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *