Monday, July 22, 2024

Со регионална работилница во Прилеп почнува кампањата за консолидација на земјоделското земјиште

Вести Совети

Земјоделци, сопственици на земјиште, земјоделски организации, претставници на села и локални самоуправи, геодетски фирми, претставници од Министерството и Платежната агенција, ќе учествуваат на денешната регионална работилница во Прилеп за подигнување на јавната свест за консолидација на земјоделско земјиште.

Со работилницата ќе почне годинашната кампања за консолидација на земјиштето која, како што најавуваат од Канцеларијата на ФАО во Скопје, ќе трае наредните два месеца.

Учесниците ќе се информираат за принципите и постапките за консолидација, согласно Националната стратегија 2012-2020 и Законот за консолидација, како и за тоа како да аплицираат на повикот за изразување интерес за проекти за консолидација на земјиште кој ќе биде отворен од денеска и ќе трае овој и идниот месец.

Работилницата се организира во рамки на проектот „Воведување национална програма за консолидација на земјиште” (МАИНЛАНД), финансиран од ЕУ, што го спроведува ФАО во соработка со Министерството за земјоделство.

Следните работилници ќе се одржат во Куманово и Струмица, на 7-ми и 12 март. Кампањата, пак, предвидува посети на Кривогаштани, Старо Нагоричане, Босилово и Колибари каде на потенцијалните кандидати ќе им се помогне да аплицираат за локални проекти за консолидација на земјоделско земјиште. Овие активности имаат за цел да придонесат при изборот на нови 12 потенцијални области за консолидација.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *