Совети за успешно одгледување на лековити и зачински растенија

Вести Градинарство Совети

Лазар Олушки (75) од Чока, иако по професија дипломиран економист, е доајен во производството и преработката на лековити, зачинети и ароматични билки во кои бил повеќе од четири децении. И во овие години Лазар е многу ангажиран во примарното производство на широк спектар на растителни видови и придонесува за подобрување на семејниот бизнис на домашниот и странскиот пазар.

Мислам дека игравме добро, дека знаеме повеќето од проблемите и не бевме запознати со работите што се табу-теми сега, кога проучувавме и стекнавме искуство во производството на лековити, ароматични и зачинети билки. Денес, тоа е многу сериозен пристап и мислам дека добро се вклопивме и со странските партнери. Никогаш не велиме дека нашите партнери бараат нешто невозможно, бидејќи тие бараат што е нормално и што е потребно за секој вид на производство во однос на стандардите, квалитетот и сè друго, вели Олушки.

Ангажманот на Олушки во оваа активност започна во 1974 година со неговото пристигнување во Чока а тоа лето имаше исклучително голема побарувачка за лековити билки во целата област на тогашната југословенска област. Луѓето од општествените компании дошле со вреќи со пари и купиле камилица, нане, мелиса и други билки кои тогаш биле присутни на подрачјето на општината Чокан.

Ме заинтригираше да дознаам што се случува и дознав дека има ненормално барање. Производството беше изобилно, но недоволно за да ги задоволи сите потреби на компаниите кои се натпреваруваа кој ќе плати повисока цена. Луѓето кои се занимаваа со тоа производство, поради комбинација на околности, имаа извонредна заработка и профит, па затоа, за време на есента истата година, ги направив првите анализи за да дознаам што го предизвикува толкавото побарување на  лековити билки. Најголемите количини лековити билки беа наменети за извоз, сè можеше да се продаде без оглед на квалитетот, се присетува Олушки.

Следната година, првите разговори се одржаа во општинското раководство на Чока и Извршниот совет на АП Војводина, предводени од Никола Кмезиќ, и требаше некое време да се дојде до првата програма, во тоа време „крстена“ како „мала програма “која вклучуваше градежна фабрика во која ќе се изврши квалитетно сушење и преработка на лековити билки, за извоз.

Олучки вели дека во пролетта 1978 година започнале подготовки, проследено со изградба на фабрика за преработка на лековити билки „Мента“ во Падеја. Првите плодови на „Нане“ во извозот на квалитетни преработени билки следеа две години подоцна. Во текот на следната деценија, тие успеаја да ги освојат странските пазари и годишно извезуваат 1.800 тони сушени лековити, ароматични и зачинети билки од „Нане“. Ова ниво се одржуваше сè до 1990 година, кога имаше пад на производствената активност, бидејќи повеќето работи беа насочени кон приватните производители.

Приватните производители се однесуваа прилично променливо, имаше сезони кога беа многу заинтересирани затоа што цените беа исклучително добри, но бидејќи почнаа да вршат притисок врз годините, тие почнаа да го намалуваат производството. Во втората половина на 1990 година, од раководна позиција од „Мента“, отидов во приватни води, каде што формиравме сопствена компанија за производство, преработка и извоз на лековити билки. За три децении, дојдовме до импресивен факт дека одгледуваме лековити билки на наши парцели, бидејќи производството во Падеја и овој дел од Банат сега е скоро симболично. Ние се согласуваме со нашите партнери од странство за производство на области што се движат од 600 до 800 хектари, со услов дека и тука мора да се придржуваме кон ротацијата на земјоделските култури. Нането може да се одгледува на иста парцела три до четири години, истото важи и за мелиса, а камилицата може да се одгледува во монокултура неколку години и ги користиме истите области четири до пет години, забележува Олушки. Вреди да се спомене дека некогаш дошол до идеја да го скроти „бел слез“, бидејќи дотогаш се собираше само диво од полињата Банат, но по одгледувањето на ова лековито растение, тој стана домашен, понекогаш на неколку десетици хектари. Долгогодишно искуство во производство и преработка на лековити, ароматични и зачинети билки во „Мента“, придонесе за фактот дека Лазар Олучки и неговите наследници во овој бизнис, синот Мирко и ќерката Анџелина, успешно беа вклучени во бизнисот. Анѓелка во компанијата „чај Маквал“ се занимава со кондиторство, односно пакување чаеви и мешавини и брендови на лековити и ароматични билки следејќи ги најновите технолошки достигнувања, додека компанијата на Мирко „Евро билки“ со удел на германски партнер, се фокусираше на примарното производство , преработка и извоз според многу строги европски стандарди.

Желбата и амбицијата е да се има стабилност на површините и во квалитетот на лековитите, ароматични и зачинети билки, а нашиот следен чекор, дали за три или пет години, е да одиме чекор подалеку, доколку обезбедиме поповолни услови за финансирање. Затоа што, не е ниту лесно ниту едноставно да се примени висока технологија во оваа област. Постојат реални можности за развој, да се занимаваме со производство на лекови и козметички препарати засновани на растителни суровини, така што тоа дава многу широка програма, најавува Лазар Олушки.

Производството на лековити, ароматични и зачинети билки во средината на 90-тите години на минатиот век беше многу пораспространето во цела Војводина, сепак, Олушки посочува дека различните околности довеле до постепен пад на производството и смета дека демографскиот фактор беше една од главните причини зошто имаше намалување на производството.

Големото прашање е колку луѓе се подготвени сега и колку има желба да се занимаваат со толку захтевно и скапо производство, на кое може добро да се заработи, но потребно е да се вложат многу труд и средства, смета нашиот соговорник.

На прашањето што треба да се направи за подобро искористување на неискористениот потенцијал на овој сегмент од земјоделството, тој рече дека не може да се согласи дека сè треба да започне од државата, но треба да се работи многу напорно за да се достигне одреден слој на производители, секако на помлада возраст, да се има интерес за вклучување во сериозна програма за развој на ова производство.

Не би се занимавал многу со прашањето колку е подготвена државата, но мислам дека многу се фрла и критикува по државата, време е да се започне со многу работи, и секој сам. Не сум сигурен дека во овој момент, лековитите билки се еден од приоритетите на државната грижа. Потребно е многу работа и упорност за да се создаде и да се добие некој статус. Од моето 75 годишно живеење, поминав 42 години во производство на лековити билки од социјалниот сектор, а потоа и во приватната сфера, па мислам дека упорноста, би рекол голема желба да се успее, не задржа во овој бизнис. Не би пресудил дали сме успеале во тоа, но не е ниту лесно ниту едноставно да се биде конкурентен и да се држиме до европските стандарди, кои од ден на ден се повеќе бараат. Едноставно, ова се барања што можат да се исполнат со голем напор, но сето тоа е прашање на волја, желба и упорност, нагласува Лазар Олушки.

„Современо Земјоделство”

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *