Ветеринарната комора денеска организира состанок за превентивни мерки против африканската чума

Вести Сточарство

Ветеринарната комора денеска организира состанок за координирање на активностите на ветеринарните друштва за преземање превентивни мерки против африканска свинска чума.

На состанокот ќе учествуваат претставници на Агенцијата за храна и ветеринарство и Факултетот за ветеринарна медицина при УКИМ.

Комората укажува дека болеста е особено опасна и заразна, поради што состојбата будно се следи.

-Во моментов најважно е вклучување на одгледувачите на свињи и тоа не само оние кои имаат високо технолошко ниво на одгледување, туку и на оние кои свињите ги одгледуваат во мал број, екстензивно и за свои потреби. Токму тие одгледувалишта се најслабата алка, поради слабата едукација и свесност на за боелста, и последично, непримената на базичните елементи на бисоигурност, вели за МИА претседателот на Ветеринарната комора, Томислав Николовски.

За болеста, нагласува Николовски, не постои терапија и имунопрофилакса (вакцинација) па брзата детекција – дијагонстицирање и брзото преземање мерки на сузбивање и искоренување преку уништување на заболените и загрозени единки, ќе го спречат натамошното ширење на инфектот.

Во оваа насока, неопходно е едукативно делување од страна на ветеринарните друштва кои се во непосреден контакт со сопствениците на фармите. Мора да се подигне свеста и одговорноста за брзо пријавување сомнеж за појава на болеста.

Тој информира и дека Националното тело за контрола на болести во кое учествуваат бројни институции, вчера, под претседателство на директорот на АХВ, Зоран Атанасов, одржа состанок на кој беа делегирани обврски и задачи за спроведување превентивни и мерки на сузбивање и искоренување при евентуална појава на африканска чума во земјава.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *