Започна бербата на трпезно грозје во Тиквешко

Вести Лозарство

Започна бербата на најраните сорти трпезно грозје во Тиквешко. Претседателката на националната Федерација на фармери, Васе Мојсовска информираше за МИА дека во моментов се берат сортите „прима“ и „ранка”, а за некој ден ќе стартува и бербата на „кармен” и „кардинал”.

Трајче Кулев, претседател на Здружението „Напредни лозари”, соопшти дека се работи на утврдување на количините грозје произведени оваа реколта, а се преговара и околу цените за винското грозје, чија берба следува во наредниот период.

Марика Ристиќ од неготинското село Тимјаник денеска ги набра првите количини десертно грозје „ранка бела” од својот лозов насад  и ги продаде во Росоман за триесет денари по килограм. Рече дека очекувала повисока цена за своето производство.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *