Поради административни пречки недоволно се користат парите од ИПАРД

Вести

Да се забрза донесувањето на деталните урбанистички планови во општините за поголема искористеност на парите од ИПАРД програмата. Апликантите не можат да извадат дозвола за градба и да ги легализираат фармите. Ова е еден од клучните проблеми поради кои слабо се користат парите од европските фондови.

Земјоделците  имаат проблем  и со недоволниот пристап до почетен капитал а се жалат и на долгиот период од поднесување на апликацијата до одговор дали ќе го добијат грантот.

На првиот повик за ИПАРД 2 доставени се рекорден број на апликации. Земјоделците побарале вкупно 73 милиони евра помош. Од Платежната агенција очекуваат поголемо искористување во иднина.

Фармерите се жалат и на обемна документација за аплицирање. Побарале дел  да обезбеди Платежната агенција по службена должност.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *