Градинарство – календар со активности за јануари

Вести Совети

Јануари е најстудениот месец од годината. Во тоа време зеленчуковите култури се развиваат само во култивациони објекти – пластеници и стакленици. На полето се одгледуваат само некои култури засадени наесен, како лук, кромид и спанаќ.

Сите напори се насочени кон подготовките за одгледување на зеленчуковите култури во следните месеци и летото. Се подготвуваат полиетиленски оранжерии за експлоатација. Се врши сеидба за производство на расад од домати, пиперки, краставици и тиквички за одгледување во стакленици или загреани полиетиленски оранжерии.

Здрав расад се добива кога се одгледува на дезинфицирана почва или супстрат, а за сеидба се користат здрави и дезинфицирани семиња. Засејувањето се врши во култивациони капацитети, кога температурата на почвата достигне околу 20 степени.

До средината на месецот се сее семето од домати, пиперки, зелка и карфиол. Започнува `ртењето на семенскиот материјал на раните компири. Тоа се врши во темни просториите при температура од 15-18 степени.
Ако местата каде што ќе се одгледува расадот се населат со попово прасе, пред сеидба треба да се постават мамки. Тие се продаваат во земјоделските аптеки, но може и да се подготвуваат од пченични отсевки, трици, јарма, кога на 1кг од нив се додаваат 2 лажици Нуреле. Добиените мамци се поставуваат, кога на 1м2
површина се става 15-20 г од подготвениот мамец.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *