Модернизација на македонското земјоделство со помош од Бугарија

Вести

Чистата препорака за започнување на преговорите која Македонија ја доби, се должи на спроведување на сите реформски процеси, вклучувајќи го и земјоделството.

Министерот Љупчо Николовски и министерот за земјоделство, храна и шумарство на Р. Бугарија, господинот Румен Порожанов, договорија низа заеднички активности во претстојниот период.

Бугарија, ќе и даде сериозна поддршка на Македонија во процесот на модернизација на земјоделството и подготовка за пристапниот процес во Европската Унија. Посебен акцент ќе се стави на подигање на искористеноста на ИПАРД, акредитирање на нови мерки и јакнење на човечките капацитети.

Веќе следниот месец работните групи на двете министерства започнуваат средби за подобрување на трговијата меѓу Македонија и Бугарија.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *