МЗШВ: Откупот на лубеници се одвива непречено, да не се манипулира со земјоделците

Вести

Додека земјоделците протестираа и го блокираа патот, камиони за откуп чекаа да откупуваат лубеници во Струмица.

Очигледно е дека некој ги доведува во заблуда земјоделците, откуп на бостан и денеска се врши во струмичко.

Во последните 7 дена се откупени 800 тони лубеница, а само за денес се планира откуп од околу 130 тони лубеница.

Според Подрачната единица во Струмица, во следните денови се планира откуп уште на 200 тони.

Откупната цена е задоволителна и се движи од 3 до 4 денари по килограм.

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство апелира до земјоделците да не потпаѓаат на политички монтирани информации и создавање на вештачка криза.

Точно е дека во одредени периоди варира откупот, но затоа МЗШВ и натаму ќе ја следи состојбата на терен и ќе интервенира доколку за тоа има потреба.

МЗШВ интензивно работи и на носење на мерки кои на долг рок ќе ги решат проблемите со откупот на земјоделските производи.

Сите земјоделци кои имаат било каков проблем, слободно можат да ги контактираат Подрачните единици на МЗШВ или директно МЗШВ.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *