Одгледувањето на лековити билки – успешен агро бизнис

Вести

Горан Јукиќ од Ваљево повеќе од 25 години се занимава со собирање и одгледување на лековити билки.

Вели дека сега има експанзија за здрави намирници, а многу од нив одат за извоз.

„Секогаш нешто е во мода, прво беа билки од Јужна Америка, па од Кина, па сега се популарни оние од Русија. Луѓето ќе прочитаат нешто и веднаш доаѓаат да го бараат“, вели Јукиќ.

Миодраг Јовановиќ кој живее во околината на Лозница, се занимава со оваа работа, иако сега е пензионер.

Поради новата работа од декември до април, тој повеќе е на дрво отколку на земја.

Собира плодови од паразитската билка, бела имела, која има лековити својства.

Најчесто ја наоѓа на јаболка и сливи.

„Секој ден берам, продавам по стотина килограми и тоа ми носи заработка“, вели тој.

Во Србија 5.000 хектари земја се засадени со лековити билки. Килограм од некоја лековита билка се продава од 300 до 500 динари.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *