Симболично беа закроени винови лози во Бегниште во организација на Здруженија на лозари и енолози

Вести Лозарство

Симболично закројување на винови лози беше реализирано вчера на лозјето на фамилијата Спанџови во атарот на кавадаречкото село Бегниште, во организација на Здруженијата на винари и за поддршка на производите од грозје и туризмот „Винотек” и „Напредни лозари”.

Со тоа, како што беше речено, се негува традицијата од тој крај, во кој се произведува надалеку познато квалитетно грозје, од кое се прават извонредни вина и ракии.

Закројувајќи ја првата лоза, Александар Клинчаров појасни дека според обичаите, ритуалот се започнува со погача, босилек, маџун, вино и ракија.

– Погачата ја претставува родноста, свеќата ја симболизира поддршката од Бога која е секогаш неопходна и во која се верува, босилекот значи заштита од болести и штетници, со маџунот посакуваме грозјето да биде благо и од него да направиме убави вина и ракии, појасни тој.

Претседателот на „Винотек”, Јован Еленов и директорот на организацискиот одбор Панче Арсовски, нагласија дека на овој ден посакуваат родна година, бериќет и благосостојба.

На лозјето кај Бегниште вчера имаше многу тиквешани но и гости од други региони и од странство.

Пред почетокот на настанот, со едноминутно молчење беше оддадена почит кон загинатите од вчерашната сообраќајна несреќа.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *