Отворен нов Јавен повик за набавка на системи за наводнување, за инвестиции во бунари и зафати на површински води

Инвестиции за Мерка 121 модернизација земјоделски стопанства

121.4 Набавка на систем за наводнување капка по капка, наводнување капка по конструкција на бунари и други зафати на површинска вода
Максималната вредност на прифатливи трошоци изнесува:

До 1.800.000,00 денари за инвестиции во систем за Набавка на систем за наводнување капка по капка,
до 364.000,00 површинска вода денари за инвестиции во конструкција на бунари и други зафати површинска вода

Share
Прочитај повеќе

Никола Андов е млад земјоделец, сточар.

Сите одобрени грантови, за мерката „Млад земјодлец“, се врз основа на добри деловни планови кои имаат развојна компонента, го таргетираат домашниот пазар, користат сопствени ресурси и имаат компонента за модерно производство, со примена на добри земјоделски практики и грижа за животната средина.

Share
Прочитај повеќе

Eмина Таири од Тетово добитник на грант од 10.000 евра

Емина Таири е млада земјоделка од Тетово која применува органско производство за одгледување лешници. Нејзиниот насад на кој има 540 стебла лешник, се наоѓа во атарот на тетовското село Фалише.

Share
Прочитај повеќе

Испплатени близу 260 милиони денари за субвенции

Исплатени близу 260 милиони денари за субвенции за повеќе мерки !!!

Share
Прочитај повеќе

Почна откупот на тутунот, производителите бараат по фер проценка

Осумте откупувачи во земјава кои треба да превземат 20 илјади тони од годинашнава сезона денеска официјално го започна откупот на тутунот.

Share
Прочитај повеќе

На опожарените површини кај езеро „Младост” есенва пошумени 55,45 хектари со млади дрвцa

Подружница Шумско стопанство „Бабуна” Велес која е во склоп на ЈП „Македонски Шуми” кон крајот на ноември со есенско  пошумување опфати  55,45 хектари со млади садници од багрем, јасен и чемпрес.

Share
Прочитај повеќе

Јаболкопроизводителите со барања до МЗШВ и средба во најкус рок

Продолжување на рокот за субвенции од три денари по килограм продадено индустриско јаболко до 30 јуни идната година, финансиска помош од 100.000 денари по хектар за јаболкови насади и заштита на домашното производство, се дел од барањата на Преспанските јаболкопроизводители што вчера ги испратија до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Share
Прочитај повеќе

Утрово најстудено е на Попова Шапка, а таму има и најмногу снег

Најстудено утрово е на Попова Шапка со -8 степени, во Маврово и во Крушево се измерени -5, во Берово и Крива Паланка -4, во Штип, Дебар, Виница и Претор -3, во Охрид, Тетово и Струмица -2, а во Битола и Прилеп -1. Еден степен над нулата е во Скопје и Куманово, два во Демир Капија, а максимални три степени се регистрирани во Дојран и Гевгелија.

Share
Прочитај повеќе

Сообраќај по претежно влажни коловози

Сообраќајот на државните патишта се одвива по претежно влажни коловози, на планинските превои со наместа остатоци од кашест снег на коловозот по интервенција на нашите дежурни екипи.

Share
Прочитај повеќе

За 121 сантиметар зголемен водостојот на Пчиња, а еве каква е состојбата со останатите реки во Македонија

За 121 сантиметар утринава е повисок водостојот на реката Пчиња кај Катланово, а за 60 сантиметри на Вардар кај Демир Капија, покажуваат денешните мерења на Управата за хидрометеоролошки работи.

Share
Прочитај повеќе