Mакедонците годинава изеле повеќе леб од лани

Вести

Статистиката покажува дека Македонците, од година в година се повеќе јадат леб. Лани едно домаќинство изело 272 килограми. Претходната, 2016, пак, на четиричлено семејство му биле доволни 10 килограми помалку, односно 262 килограми.

И анкетата и статистиката покажуваат дека Македонците се лебари, но можат да преживеат без месо. На македонската трпеза најзастапено е пилешкото. Годишно, едно домаќинство јаде 45 килограми пилешко и 22 килограми свинско месо.

Но проблем да обезбедат храната, и по еден оброк на ден, имаат над 400.000 граѓани. Во истовреме граѓанските организации пресметаа дека во земјата на депониите се фрла околу пет и пол тони храна.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *