Неверојатна пролетна глетка од црешови дрвја во Кина

Вести

Луѓето ширум светот обично црешите ги поврзуваат со доаѓањето на пролетта во Јапонија, но кога црешови дрјва во Кина ќе расцветаат, тоа е толку магично, што можеби станаа нивен национален симбол.

 

Кина неодамна е поплавена од расцветани колоритни дрвја кои би можеле да “живеат” дури и во Април. Населението и туристите од ширум светот се собираат на различни локации за да ја погледнат оваа неверојатно прекрасна глетка и да му се воодушевуваат на овие магични розови цветни “деца” на пролетта.

Во провинцијата Јунан, поточно во Зоолошката градина Каминг, расцветувањето на црешовите дрвја започна на 7 март и ќе трае до 7 април. Се состои од повеќе од 5.000 црешови дрвја. Цветниот фестивал за 2018 година започна на 16 март а ќе трае до 15 април во Гакан Парк, прикажувајќи 12.000 црешови дрвја од 82 видови.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *