Скок во цените на храната во светот

Вести

Светските цени на храната се зголемија за 1,5 отсто во април, додека цените на млекото и месото ја намалија цената на житариците, соопшти Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО). Организацијата за храна и земјоделство (ФАО), исто така, ја објави својата прва глобална прогноза за производство на житни култури оваа година, предвидувајќи рекордно производство по падот регистриран во 2018 година.

Индексот на цените на храната на оваа светска организација, кој мери месечни промени во цената на кошницата на производи (житарици, маслодајни растенија, млечни производи, месо и шеќер), изнесуваше 170,1 поен за април, во споредба со највисоките ревидирани податоци за март од 167,5 поени.

Претходната бројка за март беше 167 поени.

Овој индекс беше на највисоко ниво во јуни минатата година, но сепак околу 2,3 проценти под нивото од пред една година.

Индексот на цените на млечните производи се зголеми за 5,2 отсто во споредба со мартовската вредност, што е четврти последователен месец на раст, поттикнат од силната побарувачка за увоз на путер, полномасно млеко во прав и сирење.

Индексот на цените на месото се зголеми за 3,0% на месечна основа. Цените на шеќерот и растителното масло исто така се зголемија, но индексот на житарици падна за 2,8 отсто минатиот месец.

Во својата прва прогноза за 2019 година, ФАО предвидува дека светското производство на житни култури оваа година ќе биде со рекордни 2,72 милијарди тони, што е 2,7 отсто повеќе од нивото од 2018 година, кога производството беше во опаѓање.

Меѓу главните житни култури, пченицата, пченката и јачменот треба најмногу да придонесат за зголемување на производството на житни култури, со предвиден годишен раст на производството од 5,0 проценти, односно 2,3 проценти и 5,4 проценти, според проценките на ФАО.

„Современо Земјоделство“

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *