Димковски: Со новиот Закон за земјоделско земјиште овозможуваме правилна распределба на земјиштето и ги решаваме проблемите на земјоделците

✅ Младите земјоделци ќе бидат ослободени од плаќање на закупнина,
✅ Пчеларите ќе можат да добијат државно земјоделско земјиште,
✅ Се овозможува изградба на објекти за промоција на земјоделските производи и спортско рекреативно објекти

Share
Прочитај повеќе

Топлото време ги зголемува ризиците од труење со храна – избегнувајте мајонез, кечап, крем салати и сосови

Новото најавено зголемување на дневните температури, кои според метеоролозите во одредени региони ќе надминат 40 степени Целзиусови, ги зголемуваат ризиците од појава на труење со храна.

Share
Прочитај повеќе

Топло со температура до 36 степени, од утре и 41 степен

Метеоролозите за од утре до средината на наредната недела најавуваат пораст на температурата која на места ќе достигне 41 степен под влијание на многу топла воздушна маса.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски денес ќе информира за измените на законот за земјоделско земјиште

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски денеска ќе одржи прес – конференција во врска со законот за земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Препораки од АХВ за консумирање на безбедна храна и за заштита на животните во услови на високи температури

За да се спречи појава на труење со храна, неопходно е да се направи правилен избор при нејзина набавка, да се обезбеди соодветен транспорт и услови за чување. Да се води сметка за изгледот, рокот на употреба и соодветното чување, да се купува храна од проверени места каде има услови и каде производите, особено лесно расипливите од животинско потекло се чуваат во разладни уреди.

Share
Прочитај повеќе