Заев: Следува инвестициски циклус од околу пет милијарди евра

Инвестиции во земјоделството и руралниот развој, нови пречистителни станици,  регионални фабрики за прибирање и обработка на отпад, канализациски и водоводни системи, училишта и градинки…

Share
Прочитај повеќе

Ветеринарната комора денеска организира состанок за превентивни мерки против африканската чума

Во оваа насока, неопходно е едукативно делување од страна на ветеринарните друштва кои се во непосреден контакт со сопствениците на фармите. Мора да се подигне свеста и одговорноста за брзо пријавување сомнеж за појава на болеста.

Share
Прочитај повеќе

Во јуни спроведени 4536 инспекциски контроли

Вкупно 4536 инспекциски надзори од кои 3389 редовни, 316 контролни и 831 вонредни, спроведоа инспекторите за храна и официјалните ветеринари на Агенцијата за храна и ветеринарство во јуни годинава. За констатираните недоследности изречени се 510 инспекциски мерки, од нив 389 решенија за отстранување на недоследностите, 109 едукации за операторите со храна, 11 парични казни, а поднесена е и една прекршочна пријава.

Share
Прочитај повеќе

Општина Могила со пелети од отпадна слама ги загрева општинската зграда и училиштата

Оваа година се предвидени најмалку 1.000, а најмногу 2.000 бали слама, од кои ќе се произведат пелетите. Во наредниот период ќе се собере преостанатата слама што треба да ферментира за период од 15 до 30 дена.

Share
Прочитај повеќе

Потпишан договорот за финансирање на Центарот за развој на Пелагонискиот Плански Регион

Во Пелагонискиот Плански Регион, нагласи министерот, од буџетската програма за рамномерен регионален развој, годинава се финансираат 15 проекти во вкупна вредност од 48 милиони денари. 8 проекти се за развој на регионот, 3 за развој на селата и 4 проекти за развој на подрачјата со специфични развојни потреби

Share
Прочитај повеќе

Димковски на маалска средба во Просениково: Аграрните реформи даваат реални резултати, се грижиме за земјоделците

-Уште првите два месеци од 2017 година ја зголемивме директната поддршка и за лозарството, градинарството, овоштарството и сточарството, преку мерките 1 и 2 се зголемија средствата за 10 и 20 отсто. Направивме дистинкција на субвенциите кои сега имаат и социјална и развојна компонента – рече Димковски.

Share
Прочитај повеќе