Нов пристап во туризмот преку развој на алтернативни туристички атракции

Другите 4 тури се предвидени да бидат реализирани во наредниот период. Една од нив е – битолско Мариово, невообичаена и атрактивна тура, која ги вклучува посетите на Рапешки мост, с. Зовиќ и мостот, местата Старавина и Градешница.

Share
Прочитај повеќе

Собранието го усвои Законот за земјоделско земјиште

Собранието го усвои Законот за земјоделско земјиште со кое се обезбедува фер, транспарентна и правилна распределба на државното земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Агро-метео: Не очекува долг и екстремно топол бран

Поради зголемената влажност во воздухот особено навечер и наутро очекуваме и позначителна спарина и мачнина. Времето за време на овој бран ќе биде претежно стабилно, суво и сончево без врнежи, повремено со умерена локална облачност.

Share
Прочитај повеќе

Шемшедини: Саемите одлична можност за промоција на пчелните производи

Пчелари од Струга, Прилеп, Битола, Струмица и Кичево со свои производи учествуваа на 5. Саем на медот што викендов се одржа во Струга.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Сточарство

Многу е битна исхраната на овните и на тоа фармерите обрнуваат посебно внимание два месеци пред почетокот на кампањата за осеменување.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Лозарство

Задолжителна практика е да се откријат новозасадените облагородени лозички и да се исчистат од т.н росни корени. Ова е потребно за да се постигне добар развој на кореновиот систем во длабочина. Во месец август особено е важно да сеотстранат листовите околу гроздовите, особено кај десертните сорти. Ова ќе им го подобри зреењето и ќе ја намали опасноста од распаѓањето на гроздовите.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активност за месец август – Поледелство

После жетвата на житните култури најважно е да се изведи длабоко орање на ослободените површини. Августовското орање заедно со користењето на органски и минерални ѓубрива претставува многу корисна агротехничка мерка.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Градинарство

Август е месец, во кој што градинарите имаат доста обилна работа. Имено, во овој период треба да се продолжи со грижата за првите посадени култури, градинарите се припремаат и за садење на вторите култури, а се наметнува и бербата. Треба да се има во предвид дека, треба да се отстранат деформираните, заболени и нестандардни плодови од краставици, домати и пипер. Тоа ќе овозможи нормален раст на новите заврзоци, ќе се намали опасноста од зараза и воопшто ќе се добие подобар и порентабилен производ.

Share
Прочитај повеќе

Календар на активности за месец август – Овоштарство

Септември е период за садење на јагоди, а тоа значи дека површината треба да се подготви уште во август. Добрата подготовка значи заорување на почвата на длабочина од 40 – 50см со плуг, а потоа се заорува на длабочина од 25 до 30 см во обратен ораничен слој.

Share
Прочитај повеќе