МЗШВ: Од денеска стапуваат на сила измените и дополнувањата на Законот за земјоделското земјиште

Почнувајќи од денеска во следните 15 дена сите оние кои треба да го воведат во владение ова земјиште, имаат можност до Подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во регионите каде што се наоѓа земјиштето, да поднесат барање за воведување во владение.

Share
Прочитај повеќе

Водич за заштита од топлото време: Што е топлотен удар и како да се заштитите?

Температурите над 37 степени се особено опасни. Дури и во денови кога температурата е над 30 Целзиусови степени, треба да преземеме мерки за намалување на изложеноста на топлина. Влажноста, исто така, игра голема улога, бидејќи кога влажноста е висока, луѓето потешко се потат и се ладат

Share
Прочитај повеќе

Атанасов: Да не се прави сензација од антраксот, болеста не е нова и е под контрола

– Во земјава има 22 т.н. дистрикти во кои антраксот досега бил детектиран. И Долно Строгомиште сега спаѓа во оваа бројка од 22 области каде континурано се преземаат стандардните мерки што, меѓу другото, подразбира и задолжителна вакцинација најмалку 20 години, истакна директорот.

Share
Прочитај повеќе

АХВ забрани увоз на свинско месо и преработки од Србија поради африканска чума

Од петокот, на сила е и донесеното решение за задолжително лабораториско испитување на присуство на вирусот на африканска свинска чума на секоја увозна пратка од свинско месо, производи и преработки од свинско месо, мешовити производи кои содржат свинско месо и други производи од свињи, како и нус производи и деривати на нус производи од свињи.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Забрана за движење во шумите со кои стопанисуваат „Национални шуми“

За непочитување на оваа забрана од страна на  физички лица кои се затекнати да се движат во шума и шумско земјиште согласно член 106 од Законот за шуми ќе им се изрече  глоба од 1500 до 2000 евра во денарска противредност.

Share
Прочитај повеќе

Заштити се од шумски пожари

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Министерството за животна средина и просторно планирање ја поддржуваат кампањата за намалување на заканите од пожари во период на високи температури, која ќе се одвива на целата територија на Републиката во организација на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС), а со поддршка на ЕВН.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: Со користење на семенски материјал и искористување на субвенциите може да се постигнат рекордни резултати

“Годинава според последните податоци е вкупно ожнеана 67.833 хектари или 92% од вкупната жетвена површина која изнесува 73.479 хектари, 3.300 по хектар. Сето слободно земјоделско земјиште го ставаме на располагање на вистинскиот земјоделец”- изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Потпишани првите договори, обезбедени вкупно 151 милион денари за набавка на приплоден добиток

Се потпишаа 7  од вкупно пристигнати 70 апликации за Набавка на приполден добиток. Преку оваа мерка на располагање се 151 милион денари, средства се обезбедени од Програмата за рурален развој. Вкупната финансиска поддршка само на овие седум договори изнесува околу 22 милиони денари пари.

Share
Прочитај повеќе

Агро – метео: Продолжуваат температурите над 40 степени

Ќе биде активирана жолта, а во некои подрачја и портокалово ниво за опасност од високи температури и УВ зрачење, информираат од УХМР.

Share
Прочитај повеќе