АХВ: Да се најде законско решение за воведување на забрана за чување на свињи на одгледувалишта кои немаат воспоставено соодветни биосигурносни мерки

Со цел елиминирање на секаква можност од појава и ширење на болеста африканска свинска чума, како што рече Атанасов, сериозно ќе биде разгледано и барањето на здружението ,,Гицко,, за воведување на мерка – забрана за одгледување на свињи во селските домаќинства за сопствени потреби од причина што во услови на сериозна епизоотиолошка состојба во соседството и реална опасност од пренесување и ширење на болеста, сега не е време за ваков начин на одгледување на свињи.

Share
Прочитај повеќе

Костадинов: Очигледно е задоволството кај земјоделците од „зелената нафта“

Очигледно е и задоволството кај земјоделците од оваа мерка која што за мене, а и за нив од разговорите, обезбедува три клучни работи, а тоа е намалување на трошоците за производство, секако обезбедување на многу поконкурентни земјоделски производи и трето и најважно преку оваа мерка враќаме пари директно назад кај земјоделците односно ги подобруваме семејните буџети на земјоделците.

Share
Прочитај повеќе

Лозарите нема да бидат оставени сами, преку надлежните институции ќе го контролираме објавувањето на цените за откуп на грозје како и мерењето на шеќерните единици

-Паралелно работиме и на измени на законот донесен во 2015 година кој не е во полза на земјоделецот, ќе го поедноставиме целиот систем за да имаме максимална искористеност на водниот потенцијал”-изјави министерот Димковски.

Share
Прочитај повеќе

Климатските промени ќе имаат најголемо влијание врз земјоделието

Телото на Обединетите нации, фокусирано на климатските промени, треба да објави нов извештај за поврзаноста помеѓу климатските промени и земјиштето, вклучувајќи го и тоа како затоплувањето влијае врз земјоделството и безбедноста на храната во целиот свет.

Share
Прочитај повеќе

Да се забрани одгледување свињи во несоодветни услови за да се спречи ширење болести

– Да се најде законско решение за воведување забрана за чување свињи на одгледувалишта што немаат воспоставено соодветни биосигурносни мерки со цел спречување на појава и ширење на болести кај животните, вклучително и на африканската свинска чума, за која алармот за опасност од појава и на институциите и на одгледувачите е дигнат на највисоко ниво.

Share
Прочитај повеќе

Порастот на температурите го зголемија ризикот од труење со храна

Моменталните услови на зелените пазари воопшто не се погодни за продажба на прехранбени производи, особено месо и млечни производи. Овие производи се лесно расипливи, бидејќи не се чуваат на соодветна температура. Дури и купувачите ги избегнуваат овие производи и не ги купуваат на пазар затоа што често пати биле расипани.

Share
Прочитај повеќе