Во септември уништени 11,3 тони небезбедна храна

За констатираните недоследности со вкупно извршените 4.655 инспекциски контроли (3.106 редовни, 440 контролни и 1.109 вонредни), официјалните ветеринари и инспекторите за храна на Агенцијата, во септември изрекле 714 мерки.

Share
Прочитај повеќе

Со проектите на Локалните акциони групи до подобрување на условите за живот во руралните средини

ЛАГ-овите коишто ги добија овие финансиски средства во зависност од нивната имплементација ќе мора да спроведуваат јавни набавки, што е уште едно надополнување на мерките за одговорно трошење на јавните пари.”- изјави министерот Димковски

Share
Прочитај повеќе

Државниот инспекторат за земјоделство, со засилени мерки против палењето на стрништа

Со цел да ја согледа состојбата на теренот и да се запознае со актуелните проблеми на лице место, вчера во посета на Кочани и на средба со градоначалникот Николчо Илијев беше Зоран Шапуриќ, директор на Државниот инспекторат за земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

ИЗВЕСТУВАЊЕ за достапност на документи и одржување на јавна расправа за документите “Рамка за управување со животна средина и социјални прашања” и “Рамка на политиката за раселување” за Проект за модернизација на земјоделството

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Северна Македонија (РСМ) преку Владата на РСМ аплицираше во Светска Банка за добивање на финансиски средства со цел подобрување на конкурентноста и зајакнување на јавните институции во земјоделскиот сектор. Преку советодавни услуги и формирање на центри за набавки и дистрибуција, проектот има за цел да го зголеми капацитетот за усвојување на технологија и иновации и зголемување на конкурентноста на секторот преку преземање на подобрени производствени практики од страна на земјоделските производители и зголемен пристап до домашните и меѓународните пазари.

Share
Прочитај повеќе