Доделени уверенија за завршена обука на шумски полицајци

Денеска, во просториите на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, беа поделени уверенија за завршена обука на шумски полицајци.

Share
Прочитај повеќе

Македонските винарници промовирани во Швајцарија

При претставувањето на македонските вина посебен акцент беше ставен на сортата вранец, како најзначаен претставник на македонските вина, а беа организирани две Мастерклас дегустации за вранец, кои ги водеше реномираниот вински сомелиер и вински новинар Карстен Фус.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Димковски оствари средба со Џанг Ѕуо, амбасадор на Н.Р. Кина во Северна Македонија

Амбасадорот изрази убедување дека развојот на трговските и економските односи ќе продолжи поинтензивно, особено во рамки на Процесот за соработка „17+1“, а потенцираше дека е важно да се олесни пристапот до пазарот за неколку македонски производи како виното, оризот и тутунот, за кои постои потенцијал и интерес за соработка од кинеската страна.

Share
Прочитај повеќе

Димковски: Агро-секторот е на прав пат

-Досега 424 млади земјоделци добија грант од 10.000 евра за да се мотивираат да се занимаваат со земјоделство, а веќе се во собраниска процедура законските измени со кои поддршката за млади земјоделци до крајот на оваа година двојно ќе се зголеми. Ќе се зголеми и поддршката за пчеларите, нагласи Димковски, додавајќи дека во врска со ИПАРД програмата сега сме меѓу петте водечки земји во црпење средства, што значи дека догодина нема да враќаме пари, туку ќе бараме повеќе.

Share
Прочитај повеќе

Плевелот може да биде значаен извор на инфекција

Обично кај нас се случува плевелите да не се потиснуваат веќе по бербата или бербата, и така тие продолжуваат непречено да растат на земјоделско земјиште, станувајќи опасни домаќини на голем број на растителни заболувања и извори на континуирана наезда, бидејќи патогените се движат од нив во култивирани растенија.

Share
Прочитај повеќе

Употреба на гној во зачувување на почвата

Гнојот е многу важно ѓубриво затоа што една третина и повеќе од азот и калиум што животните ги излачуваат од нивното тело се наоѓаат во урината.

Share
Прочитај повеќе

Како влијае мрежата против град на јаболкото и крушата?

Во зависност од сортата и географската област на одгледување, треба да се искористи вистинскиот процент на засенчување на плантажата. Во региони каде што нема доволна сончева светлина, за култури за кои е потребно високо зрачење, се препорачуваат транспарентни мрежи; напротив, на сончеви места и во помалку бујни овоштарници, темно обоената мрежа е потребна за да се гарантира подобар фактор на засенчување и да се намалат штетите предизвикани од сончевите зраци

Share
Прочитај повеќе

Употреба на биостимулатори

Ако има доволно азот во почвата, на пример, биостимулантите ќе ги стимулираат физиолошките процеси на раст и развој, што ќе резултира во подобро искористување на достапниот азот. Од друга страна, ако нема доволно приносни елементи во почвата, не постои можност биостимулаторот да го зголеми својот принос.

Share
Прочитај повеќе