Садење јагоди- практични совети

Многу важна работа во производството на јагода е изборот на локација и квалитетна подготовка на почвата.

Share
Прочитај повеќе

Зимски работи околу смоквата

За својот раст и плодност, смоквата бара големи количини на сончева светлина, што може да се овозможи само со соодветно зимско режење со коесе разретчува само центарот на крошната.

Share
Прочитај повеќе

Власта ќе ги зголемува мерките за младите земјоделци преку буџетот за 2020 година

Со буџетот за 2020 година се одвојуваат 16.5 милиони евра за земјоделците, преработувачите, занаетчиите, трговците, угостителите и други физички и правни лица, чии инвестиции се насочени во руралните средини.

Share
Прочитај повеќе

Одржана експертска мисија за собирање на податоци во однос на ЕФСА

Целта на оваа експертска мисија е да обезбеди експертиза преку трансфер на знаења и искуства, а со цел зголемување на ефикасноста при собирање на податоци, анализа на податоци и процена на ризик, да се хармонизираат и насочат соодветните извештаи со ЕФСА барањата, да се зголеми координацијата на активностите помеѓу најразлични засегнати страни (лаборатории и надлежни органи).

Share
Прочитај повеќе

Презентирани обврските за водење евиденција на добиточните пазари

На учесниците  на работилницата, поделени им беа упатства за работа и информативни брошури за постапката за евидентирање на животните, а детално беше објаснето и кои документи треба да ги поседуваат сопствениците и превозниците на животни при движење на животните кон добиточните пазари.

Share
Прочитај повеќе

Се враќа интересот за одгледување сончоглед, новите договори со гарантирана цена

– Лани откупивме 2.300 тони, годинава со договорното производство имаме околу 7.000 тони сончоглед од домашно производство. Задоволни сме од откупот, заштедивме девизи за увоз, а не охрабрија и земјоделците со желбата да сеат и полека да го враќаме сончогледот на македонските ниви, изјави генералниот директор на „Благој Ѓорев“, Горанчо Лазов.

Share
Прочитај повеќе

Привршува кампањата за бесплатно микрочипирање на милениците

Aгенцијата за храна и ветеринарство апелира до сопствениците на домашни миленици, до крајот на годинава да ја искористат можноста и бесплатно да ги микрочипираат милениците. За оваа намена, АХВ обезбеди 100 илјади микрочипови, како дел од активностите за спроведување на тригодишната Стратегија за благосостојба на животните.

Share
Прочитај повеќе