АХВ: Нема увозен мед од Кина во државата

Агенцијата за храна и ветеринарство најостро ги демантира наводите на претседателот на Пчеларски сојуз на Македонија, Менде Трајковски, кој во изјава за медиумите неосновано тврди дека македонскиот пазар е преплавен со фалсификуван неквалитетен мед по потекло од Кина и дека истиот се продава во маркетите.

Share
Прочитај повеќе

Денеска исплата на субвенции за оддржување на лозови насади за 2019

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, денеска на сметките на 15.784 субјекти исплати 582.841.911,00  милиони денари за одгледувачите на лозови насади.
Станува збор за исплата по мерката 1.11 Директни плаќања за оддржување на лозови насади.

Share
Прочитај повеќе

46 милиони евра за модернизација на земјоделството од Светска Банка

Со одобрените 46 милиони евра од Светска Банка за Модернизација на земјоделството ќе се реализираат неколку клучни проекти:

Share
Прочитај повеќе

Агро – метео: Следува заладување

Во текот на ноќта према вторник како и во денот среда преку нашата територија ќе започне да се транспортира студен атмосферски фронт од северозапад и север што ќе ни овозможи да имаме наоблачување, врнежи од дожд и снег на пониските места како и врнежи од снег на повисоките места и планините.

Share
Прочитај повеќе

Како да откриете дали купувате вистински мед

– Запалете мед со фосфор или кибрит, а доколку се запали, тоа е чист мед.
– Ставете лажица мед во чаша вода. Доколку медот не се распушта, тогаш е природен и квалитетен.

Share
Прочитај повеќе

Гевгелија уште пред два века била позната по производство на тутун

Првата работилница за обработка на тутун, наречена „рези“, била подигната во 1895 година и била во вид на магацин за сортирање на тутунот. Оној со најслаб квалитет, кој отпаѓал при сортирањето, се горел во околината на градот.

Share
Прочитај повеќе

Велика Британија ќе плаќа на земјоделците за здрави почви

По Brexit, земјоделците нема да бидат платени за сопственост на земјиштето, туку ќе им бидат обезбедени средства за заштита на животната средина и употреба на еколошки практики во земјоделството. Во моментов, почвата содржи три пати повеќе јаглерод од атмосферата.

Share
Прочитај повеќе