Календар на активности за месец мај – Градинарство

Во градинарството, до кај 20 – 25ти мај завршува садењето на пикираните растенија за рано производство на домати. Засадените домати се преполовуваат за 5 до 7 дена со искоренување на растенијата и се поставува потпорна конструкција. По пресадувањето се врши првото, а по 10 – 15 дена и второто окопување на доматите.

Share
Прочитај повеќе

Преброени коњите и магарињата, уште да се чипираат

Со внесување на податоците од спроведениот попис на копитарите, почна воспоставувањето на системот за идентификација и регистрација. Првпат добивме податоци за бројната состојба на овој вид животни, рече Зоран Атанасов, директорот на АХВ.

Share
Прочитај повеќе

ЕК одвојува 1 милијарда евра за кредитирање на млади фармери

Европската комисија (ЕК) и Европската инвестициона банка (ЕИБ) заеднички ќе финансираат 1 милијарда евра за млади земјоделци, соопшти прес-центарот на ЕК. Во категоријата млади фармери, 11 отсто од вкупно 10,3 милиони земјоделци во 2016 година, според Еуростат (и 32 отсто над 65).

Share
Прочитај повеќе

Невреме беснееше низ Македонија: Силен град, ќе се утврдуваат штети

Врнежи од град вчера ги зафатија четирите општини од Тиквешијата, дополнително ќе се утврдуваат штетите врз земјоделските култури. Ова денеска за МИА го потврдија Драган Николов и Ѓорѓи Ајтов, од подрачните служби на Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството во Кавадарци и Неготино.

Share
Прочитај повеќе