Николовски: Се преземаат мерки за заштита на пчелите и развој на пчеларството

-Ние треба да сториме сé што е во наша моќ за да ги поддржиме пчелните семејства и луѓето во нашите земји кои се грижат за нив. Порачавме дека одговорното однесување кон природата мора да продолжи со идните генерации, истакна Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Словенечко вино од македонско црвено грозје

Вината што ќе се произведуваат во неготинската винарија, новиот бренд на Пуклавец, ќе бидат класифицирани во три квалитативни сегменти и на пазарот ќе се пласираат под името Инстинкт. Достапни за продажба ќе бидат до крајот на годината.

Share
Прочитај повеќе

Индексот на цените во земјоделството во април кај инпутот е зголемен за 2.8 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1.5 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во април 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.8 %, а кај аутпутот се бележи зголемување од 1.5 %.

Share
Прочитај повеќе

Раст од 5,9 отсто на откупот и продажбата на земјоделски производи во првото тромесечие

Зголемената поддршка за земјоделците, помошта за младите земјоделци, зголемените субвенци и нивната неселективна и навремена исплата придонесуваат за зголемено и поквалитетно земјоделско производство конкурентно на домашниот и странските пазари.

Share
Прочитај повеќе

Северна Македонија подготвена за национален мониторинг на шумите

Дизајнирање на најмодерен систем за следење на шумите, прилагоден на потребите и условите на земјата, беше во фокусот на двегодишниот проект на ФАО и Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ), кој заврши со работилница во Скопје.

Share
Прочитај повеќе

Ден на фармери рекордери на „Бимилк“

-Најуспешните фармери за 2018 година добија плакети за своите достигнувања на денешната манифестација „Ден на фармери рекордери“, организирана од Млекара АД Битола. Им честитам и им посакувам успеси и во иднина. Ние како ресорно министерство нудиме механизми за развој и модернизирање на овој сектор. Во годинешната Програма за рурален развој значително ја зголемивме финансиската поддршка за мерката за набавка на приплоден добиток и за оваа намена одвојуваме близу 1,5 милиони евра, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе