Можности за примена на странски искуства во здружувањето на малите земјоделски производители

 Добар пример за регионално поникната соработка помеѓу земјоделските стопанства е агроиндустриски кластер  Алмерија од1980 година. Тој настанал  за да се создадат нови можности на неколку илјади семејни  градинарски (земјоделски) стопанства кои одгледуваат зеленчук во полиетиленски оранжерии за да добијат пристап до меѓународниот пазар.

Share
Прочитај повеќе

Работилница на ФАО за проценка на штетите во земјоделството од климатските промени

Регионалната работилница започна вчера а ќе трае до 13 јуни, во Скопје, во рамките на низата настани во организација на Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) низ Европа и Централна Азија, чија цел е презентација на нова стандардизирана методологија на ФАО за проценка на директните загуби и штети во земјоделството предизвикани од климатските промени.

Share
Прочитај повеќе