Потпишани 318 договори за јавниот повик за давање на државно земјоделско земјиште под закуп до 3 хектари

-Со овие договори доделуваме 600 хектари земјоделско земјиште за локации за коишто самите земјоделци поднесоа понуди каде што има слободна земја, истакна Николовски. 
Со јавните повици од овој тип се придонесува за зголемување на обработливите земјоделски површини и се става во функција цело необработено земјоделско земјиште.

Share
Прочитај повеќе

Се одржа првиот конститутивен состанок на Советот за земјоделство и рурален развој

Во овој совет членуваат претставници од високообразовните и научните институции, земјоделски здруженија, стопански комори, локални самоуправи и сите други чинители во секторот земјоделство.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Создаваме услови за сигурен пласман и дистрибуција на земјоделските производи

-Проектот „Изработка на анализи за спроведување на инвестиции за изградба на откупно-дистрибутивни центри“ го подготви Факултетот за земјоделски науки и храна. Ние го поддржавме бидејќи ги опфаќа потребните сегменти за можни решенија и насоки за успешно функционирање на откупот и дистибуцијата на овошје и зеленчук, истакна министерот Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство

-Сериозен раст од 13,6% во првиот квартал годинава бележи секторот земјоделство, шумарство и рибарство. Ова е доказ дека носиме добри политики, кои даваат одлични резултати, истакна министерот Љупчо Николовски. 

Share
Прочитај повеќе

Гоце Георгиевски еден од можните наследници на Николовски во МЗШВ

Повеќе медиуми веќе го објавија името на Гоце Георгиевски, актуелниот советник на министерот за земјоделство, Љупчо Николовски. 
Веќе неколку дена кружат неколку имиња од кои засега најголем впечаток како најдобро решение за МЗШВ остава Гоце Георгиевски.

Share
Прочитај повеќе

ЈП „Стрежево”-Битола подготвени и со нова опрема во сезоната за наводнување

Според генералниот директор на претпријатието, Методија Граматковски, корисниците на вода и ова лето ќе бидат безгрижни за наводнување на земјоделските површини, а вода ќе има за индустриските капацитети и за граѓаните бидејќи во акумулацијата во моментов има околу 95 милиони кубни метри вода.

Share
Прочитај повеќе

АХВ дел од глобалното одбележување на 7-ми јуни – светски ден на безбедната храна

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), како одговорна институција за безбеднoста на храната, се приклучува кон кампањата на Организацијата на Обединетите Нации која почнувајќи од оваа година, 7 Јуни ќе го одбележува како Светски ден на безбедната храна. АХВ ќе биде дел од глобалното, прво одбележување на овој ден, за кој Генералното собрание на Обединетите Нации, во декември минатата година усвои резолуција со која 7 Јуни го прогласи за Светски ден на безбедната храна.

Share
Прочитај повеќе

Државата в понеделник ќе објави тендер за изградба на соларни паркови

Во понеделник ќе биде распишан првиот тендер за изградба на фотонапонски електроцентрали на државно земјиште на две локации. Во Македонски Брод предвидено е да се инсталираат соларни паркови со 10 мегавати, а во Свети Николе со 25 мегавати моќност. Приклучокот на мрежата ќе чини меѓу 20.000 и 30.000 евра по инсталиран мегават.

Share
Прочитај повеќе

Презентација на проектот за изработка на анализи за изградба на откупно-дистрибутивни центри

На Факултетот за земјоделски науки и храна денеска ќе бидат презентирани резултатите од проектот „Изработка на анализи за спроведување на инвестиции за изградба на откупно-дистрибутивни центри“ – Осврт на производството, откупот и трговијата со зеленчук и овошје.

Share
Прочитај повеќе