Прихрана на пченката

Прихраната ( ѓубрењето ) е важна агротехничка мерка за повеќето земјоделски култури, па така и за пченката, бидејќи на тој начин растенијата ги примаат повеќето хранливи материи внесени преку почвата или преку листот, кои подоцна влијаат на квалитетот и квантитетот на приносот.

Share
Прочитај повеќе

МЗШВ: За 50 отсто зголемени приходите од закуп на државно земјоделско земјиште во 2018-та

– Овој позитивен тренд покажува дека овие две години МЗШВ редовно и навремено врши контрола и наплата на државното земјоделско земјиште што е дадено под закуп. Ова покажува дека државата води грижа и солидно менаџира со распределбата на државното земјоделско земјиште кое МЗШВ со политиките во изминатите две години го враќа во рацете на вистинските земјоделци, наведуваат од МЗШВ во соопштението.

Share
Прочитај повеќе

Вистини и заблуди околу органското производство на храна

Органската храна е произведена на строго контролиран начин со цел да се заштити здравјето на луѓето и животната средина. Органските производи се одгледани на незагадена почва и произведени со методи кои не се штетни по здравјето на луѓето, животната средина и природната рамнотежа.

Share
Прочитај повеќе