При крај е изградбата на браната „Конско“, ќе овозможи наводнување на нови 4.000 хектари земјиште

Навремено обезбедување чиста вода за наводнување на нови 4 000 хектари земјоделски површини е клучната функција на браната „Конско“ како дел од хидросистемот „Гевгелиско поле“, за чија изградба веќе се завршени 80 отсто од градежните работи. Освен за наводнување, акумулацијата ќе се користи за производство на електрична енергија, но и за развој на туризмот, риболовот, спортот и рекреацијата.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Со инвестиција вредна 40 милиони евра финансирана од МЗШВ, браната Конско е најголемиот капитален водостопански објект во последните 50 години

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски при денешниот увид на работите на браната, истакна дека инвестицијата на браната „Конско“ од 40 милиони евра е од институцијата со која тој раководи и од Програмата за рурален развој.

Share
Прочитај повеќе

Времето денеска сончево и потопло, попладне услови за краткотраен пороен дожд

Времето денеска ќе биде сончево со мала до умерена облачност и значително потопло.

Share
Прочитај повеќе

Забрана за риболов на Калиманско Езеро

Од вчера е забранет риболовот на езерото Калиманци, Каменичка река и Брегалница од вливот дo Бигланскиот мост. Во соопштението од Спортското-риболовно друштво „Шаран“ од Македонска Каменица ги известуваат сите риболовци дека забраната ќе важи до крајот на јуни годинава.

Share
Прочитај повеќе

Николовски од Свети Николе: Започнуваме теренска кампања, преку која сакаме уште еднаш да им ги презентираме мерките директно на земјоделците

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски,  започнува теренска кампања за промоција на сите мерки и јавни повици кои изминатиов период ги донесе министерството.

Share
Прочитај повеќе