Бачовски: Денеска е реализирана првата исплата за субвенционирање на набавка на вештачки ѓубрива

Директорот на Платежната агенција, Никица Бачовски, соопшти дека Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска ја реализираше првата исплата наменета за субвенционирање на набавка на вештачки ѓубрива.

Share
Прочитај повеќе

Забавен развојот на житарките, земјоделците да ги заштитат културите од силниот ветер

Влажниот бран што ја зафати земјава е предуслов за развој на болести, штетници и плевели во земјоделството, а силниот ветер кој се очекува некаде да надмине и 60 километри на час, може да предизвика сериозни штети, предупредуваат агрометеоролозите.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Николовски оствари средба со Јоана Данглер директорка на одделот за диви животни и Барбара Ван Џин, интернационален директор и експерт во “Wild animals rescue”

Благосостојбата на животните е нешто е нешто на што особено посветуваме внимание. Во таа насока на иницијатива на најголемата светска организација за заштита на животните FOUR PAWS денеска остваривме средба со Јоана Данглер, директорка на одделот за диви животни, и Барбара Ван Џин, интернационален директор и експерт во “Wild animals rescue” се со цел преку нивното знаење, логистика, и искуство да ја унапредиме благосостојбата на животните во нашата држава.

Share
Прочитај повеќе

Отворено писмо на министерот Љупчо Николовски до претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски, нивните пратеници и коалицијата

Ви се обраќам како министер кому примарна задача во овој период на економска и енергетска криза, а на подолг рок и потенцијална криза за храна е да ги решава проблемите на земјоделците. Барам заедно да им помогнеме на овие наши граѓани да се подготват за нови реколти, поголемо производство и подостоинствен живот.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Преку нови четири огласи на раполагање ставаме дополнителни 4.294 хекатри земјоделско земјиште до 3 хектари за долгогодишни насади

На својата редовна 45-та седница Владата на Република Северна Македонија по предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство донесе одлука за распишување на четири јавни огласи за ставање под закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари.

Share
Прочитај повеќе