Светски ден на млекото

По повод Светскиот ден на млекото, чест ми е да присуствувам на настан во најголемата реномирана водечка компанија во индустријата на млекото, #БИМИЛК.Како министерство даваме силна поддршка во сточарството.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Преку измените на Законот за земјоделство и рурален развој младите фармери ќе добијат 40% аванс за стартап грантовите од 20.000 евра

Преку измените на Законот за земјоделство и рурален развој за прв пат воведуваме авансна исплата на субвенциите од оваа година. Исто така за прв пат во 2022 година ќе се исплатат субвенции од програма од 2022 година.

Share
Прочитај повеќе

Од денеска не важат антикризните мерки, ДДВ за храна се враќа на пет, а за горива на 18 проценти

Од денеска престануваат да важат дел од антикризните мерки што Владата ги воведе во март со цел ублажување на последиците од енергетската криза и заштита на стандардот на граѓаните.

Share
Прочитај повеќе

Едногласно изгласан предлог-законот за земјоделство и рурален развој и одблокирани субвенциите за земјоделците

Со 90 гласови „за“, без ниту еден против и без воздржани, Владата на вчерашната 49 седница донесе измени и дополнување на Уредбата за поблиските критериуми за директни плаќања, корисниците на средствата, максималните износи и начинот на директните плаќања за 2022 година од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за тековната година со цел со мерките за поддршка да бидат опфатени и откупувачите на јаболко.

Share
Прочитај повеќе

Николовски: Тутунарите оваа недела ги добиваат своите заслужени субвенции

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски вчера гостуваше во „Тема на денот“ на Сител телевизија.

Share
Прочитај повеќе