Објавен јавен повик за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствената заштита на животните бр. 1/2021

Агенцијата за храна и ветеринарство објавува ЈАВЕН ПОВИК БР. 1 /2021 за вршење на активности од јавен интерес од областа на здравствена заштита на животните.

Share
Прочитај повеќе

Инвестирајте преку ИПАРД за Мерка 7 – Услуги на рурално население: Домови за стари лица и рехабилитација

Со мерка 7 од ИПАРД програмата како инвестиција во услуги на руралното население може да се аплицира за неповратен грант од 65% во инвестиција за услуги на руралното население.

Share
Прочитај повеќе

Идеја за инвестиција преку Мерка 7: Изградете апартмани во Струга или Валандово со грант од ИПАРД

Со мерка 7 од ИПАРД програмата како инвестиција во промоција на руралниот туризам може да се аплицира за неповратен грант од 65% во инвестиција за сместување во внатрешен простор – апартмани. Најдобро тоа може да се прикаже со следниов пример:

Share
Прочитај повеќе

Населени места определени како рурални области кои можат да користат средства од ИПАРД

Рурално подрачје е населено место со помалку од 30 000 жители.

Тоа значи дека за мерките од ИПАРД може да аплицираат баратели чии инвестиции се во села, населени места но и помалите градови како Берово, Пробиштип, Богданци, Дебар, Кратово, Кочани, Делчево и други.

Share
Прочитај повеќе

Услови и потребна документација за аплицирање на мерка 7 од ИПАРД – Рурален туризам

Повикот за Мерка 7 од ИПАРД 2 се очекува да биде на почеток на годинава. Имате доволно време за да се информирате за што се може да се аплицира, какви услови треба да се исполнат и кои документи се потребни.

Share
Прочитај повеќе

Мерка 7 од ИПАРД нуди можност за ЗАДРУГИТЕ: 65% неповратен грант за набавка на земјоделска механизација и машини

Повикот за мерка 7 од ИПАРД сеуште не е активен, но се очекува следните месеци да се објави од страна на Платежната агенција Имате доволно време да размислете и да се ангажирате околу прибирање на потребна документација и исполнување на условите и критериумите за аплицирање.

Share
Прочитај повеќе

СЕ ОЧЕКУВА КРАТКОТРАЈНО СТАБИЛИЗИРАЊЕ НА ВРЕМЕТО – НОВА ПРОМЕНА НА ВРЕМЕТО И ВЛАЖЕН БРАН ОД УТРЕ КОН КРАЈОТ НА ДЕНОТ И ВО ТЕКОТ НА НОЌТА

Денес времето во Македонија ќе биде сончево со мала до умерена локална облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер од јужен и од југоисточен правец. Температурите ќе се искачуваат во интервалот од 9 до 17 степени.

Share
Прочитај повеќе

Милевски: Собранието изгласа 10-годишна Стратегијата за регионален развој, го подигнуваме квалитетот на животот на граѓаните

Собранието на Република Северна Македонија ја изгласа Стратегијата за регионален развој 2021-2031, долгорочен плански документ со кој се утврдуваат принципите, целите и приоритетите на регионалниот развој во државава и се дефинираат мерките, инструментите и финансиските и други средства за нивна реализација.

Share
Прочитај повеќе