Најстудено во Берово, за попладне се најавува дожд

Времето е ведро и претежно тивко, а утринава се зголемува облачноста од југозапад.

Share
Прочитај повеќе

Националната федерација на фармери: Пласманот и ниските откупни цени се уште проблем број еден

„Помина една од најтешките години за нас земјоделците. Штетите од корона кризата беа огромни. Настанаа големи пазарни нарушувања, се соочивме со проблеми при откупот на зелката, јагнето, винското грозје, тутунот.

Share
Прочитај повеќе

ДИЖС и Амбасадата на САД заеднички го одбележаа Светскиот ден на планетата Земја

Директорката на Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) Ана Петровска, заедно со претставници на Амбасадата на САД, Ендру Мофат (политички и економски офицер) и Розита Мреноски (економски советник), на 20 април го посетија историското индустриско жариште Охис, во рамките на заедничкото одбележување на Светскиот ден на планетата Земја.

Share
Прочитај повеќе

Ден на планетата Земја: Промената започнува од тебе!

Секоја година во април милиони луѓе ширум светот го одбележуваат Денот на Земјата.

Share
Прочитај повеќе

Теле со две глави се роди во Македонија

Теле со две глави, исклучително ретка состојба, се роди во Лазец, село во Македонија, во петокот. Земјоделецот Васко Петровски вели дека ветеринарот што го прегледал телето му кажал дека нормално функционира

Share
Прочитај повеќе

Во Теново ќе биде пуштена во употреба фотоволтаична централа

Фотоволтаична централа денеска ќе биде пуштена во употреба во селото Теново во општина Брвеница.

Share
Прочитај повеќе

Пред Велигден јагнешко тешко се наоѓа, a цените на зелените пазари се повисоки

Во пресрет на Велигден традиционално цените на зелените пазари се повисоки, а тешко се стигнува и до јагнешко. Недостигот од јагнешко е поради тоа што македонските јагниња се најдоа на европскиот пазар за католичкиот Велигден, а цените на пазарите, според производителите, се повисоки поради суровините.

Share
Прочитај повеќе

Во Крушево акција за пошумување

Во Крушево продолжува акцијата за пошумување и озеленување на околината. Акцијата е дел од програмата „Добра земјоделска практика“ со поддршка на Сојузот на земјоделски здруженија и на Општината.

Share
Прочитај повеќе

Нови дрвореди на влезот во Кочани

Сообраќајниот влез од западната страна на Кочани денеска доби нови дрвореди во заедничка акција за озеленување што ја реализираа Локалната самоуправа и компанијата „Синохидро корпорејшн лимитед“ – Пекинг, подружница Скопје.

Share
Прочитај повеќе

Неисправна водата за пиење од водоводите во четири села во Виничко

Зголемена физичко-хемиска неисправност на водата за пиење од локалните водоводи во три села во општина Виница е утврдена со последните испитувања што ги направи Центарот за јавно здравје од Кочани.

Share
Прочитај повеќе