Бачовски: Исплатени близу 412 милиони денари субвенции за земјоделците

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, исплати близу 412 милиони денари субвенции на 9.738 субјекти. Станува збор за исплата на субвенции  за одржување на овошни насади и за мерката директни плаќања за мали земјоделски стопанства дефинирани според историски плаќања за претходните три години.

Share
Прочитај повеќе

РСБСП со апел: Внимателно и одговорно зад воланот за време на празниците!

Пред нас се денови на празници, неработни денови и продолжен викенд кој најчесто се користи за патување, излети во природа и дружење со семејството и пријателите.

Share
Прочитај повеќе

Јанчев: Се поставуваат фото напонски панели на 10 јавни општински објекти во Кавадарци

Општина Кавадарци учествува со сопствени средства во реализација на проектот “ Поставување на фото- напонски панели на 10 јавни општински објекти со вкупна инсталирана моќ од 19.2 kw/h“, објави на својот Фејсбук профил градоначалникот Митко Јанчев. 

Share
Прочитај повеќе

Презентација на извештај за дигитална писменост и користење е-услуги во руралните средини

Рурална Коалиција како дел од ИЦЕДА мрежата и организација која што ќе служи како локален центар за е-поддршка при користење на дигиталните услуги, денеска преку ZOOM платформата ја организира првата национална прес – конференција за презентација на наодите од извештајот за нивото на дигитална писменост и користењето на е-услугите во руралните средини.

Share
Прочитај повеќе

Нацрт – план за управување со Националниот парк „Шар Планина“

Во организација на Регионалната канцеларија за Источна Европа и Централна Азија (ECARO) на IUCN, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) и Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP) денеска ќе се одржи настан за изработка на Нацрт – планот за управување со Национален парк „Шар Планина“.

Share
Прочитај повеќе

Стабилно и топло

До понеделник под влијание на топла воздушна маса и јужно воздушно струење ќе има значителен пораст на температурите кои на места ќе бидат и над 30 степени.

Share
Прочитај повеќе