Од попладне дожд и снег

Претпладне сончево со мала до умерена облачност, околу пладне и попладне облачноста ќе се зголеми.

Share
Прочитај повеќе

Водата што ја испуштила фабриката „Пејпар мил”предизвикала обојување на водата вореката

Фабриката за рециклирање хартија „Пејпар мил” од Кочани во одводните канали испуштила техничка вода што пред два дена предизвика обојување на Оризарска Река.

Share
Прочитај повеќе

Втора ларвицидна дезинсекција во Куманово

Наредната недела Куманово ќе спроведе втора ларвицидна дезинсекција на подрачјето на општината, информираа денеска надлежните.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа на средба со координаторот на ООН во РСМ – Развивање одржливи системи за храна, кои ќе водат грижа за економскиот, социјалниот апсект и за животната средина

На денешната средба на министерот Хоџа со Постојаниот координатор на Организацијата на Обединетите нации во Република Северна Македонија, г-ѓа Росана Дуџак, потенцирано е дека со потпишувањето на новата Рамка за соработка за одржлив развој 2021 – 2025, утврдени се приоритетните области за поддршка на нашата земја од агенциите на ОН, во која земјоделството, шумарството и водостопанството се едни од клучните сектори. Г-ѓа Дуџак го инфомираше министерот Хоџа за подготовките во пресрет на Светскиот самит за храна што ќе се одржи во ноември годинава, на кој централна тема се земјоделските системи и нивното усогласување со Целите на одржлив развој. Нашата држава ќе биде дел од овој глобален процес во рамки на Агендата 2030.

Share
Прочитај повеќе

Минусните температури не влијаеа врз овошните насади во Преспа

Ниските температури, снегот кој неодамна го зафати Преспанскиот регион и надморската височина на која се посадени јаболковите насади во Преспа овозможија доцна вегетација на овошките и минимално оштетување од утринскиот мраз.

Share
Прочитај повеќе

Министерот Хоџа ја потпиша резолуција за шумите во Европа, „Иднината што ја сакаме: шумите ни се потребни“

Министерот Хоџа денеска учествуваше на министерската видеоконференција „FOREST EUROPE“. На видеоконференцијата учествуваа и другите министри од европските држави.

Share
Прочитај повеќе

АФПЗРР објави Јавен повик за доставување на барања за користење на средства од Програмата за рурален развој за 2021 година

Предмет на овој јавен повик е доделување на финансиска поддршка за мерката 121.

Share
Прочитај повеќе

ДИЗ: Откупната цена на зелката е 20 денари за килограм

Државниот инспекторат за земјоделство секојдневно врши контрола на откупот на рано градинарските производи согласно своите законски надлежности.

Share
Прочитај повеќе

Раст на прометот на индустријата на домашниот пазар, на странскиот забележано намалување

Прометот во индустријата во февруари 2021 година, во однос на февруари лани бележи намалување од еден отсто, во однос на претходниот месец има раст од 3,8 отсто, а за двата месеца годинава во однос на јануари и февруари лани има намалување од 2,7 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Share
Прочитај повеќе

Индекси на цените во земјоделството, март 2021 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во март 2021 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 8.9%, а кај аутпутот се бележи намалување од 4.2%.

Share
Прочитај повеќе