Бачовски: Исплатени близу 412 милиони денари субвенции за земјоделците

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, исплати близу 412 милиони денари субвенции на 9.738 субјекти. Станува збор за исплата на субвенции  за одржување на овошни насади и за мерката директни плаќања за мали земјоделски стопанства дефинирани според историски плаќања за претходните три години.

Share
Прочитај повеќе

РСБСП со апел: Внимателно и одговорно зад воланот за време на празниците!

Пред нас се денови на празници, неработни денови и продолжен викенд кој најчесто се користи за патување, излети во природа и дружење со семејството и пријателите.

Share
Прочитај повеќе

Јанчев: Се поставуваат фото напонски панели на 10 јавни општински објекти во Кавадарци

Општина Кавадарци учествува со сопствени средства во реализација на проектот “ Поставување на фото- напонски панели на 10 јавни општински објекти со вкупна инсталирана моќ од 19.2 kw/h“, објави на својот Фејсбук профил градоначалникот Митко Јанчев. 

Share
Прочитај повеќе

Презентација на извештај за дигитална писменост и користење е-услуги во руралните средини

Рурална Коалиција како дел од ИЦЕДА мрежата и организација која што ќе служи како локален центар за е-поддршка при користење на дигиталните услуги, денеска преку ZOOM платформата ја организира првата национална прес – конференција за презентација на наодите од извештајот за нивото на дигитална писменост и користењето на е-услугите во руралните средини.

Share
Прочитај повеќе

Нацрт – план за управување со Националниот парк „Шар Планина“

Во организација на Регионалната канцеларија за Источна Европа и Централна Азија (ECARO) на IUCN, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) и Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP) денеска ќе се одржи настан за изработка на Нацрт – планот за управување со Национален парк „Шар Планина“.

Share
Прочитај повеќе

Стабилно и топло

До понеделник под влијание на топла воздушна маса и јужно воздушно струење ќе има значителен пораст на температурите кои на места ќе бидат и над 30 степени.

Share
Прочитај повеќе

ЈАВЕН ОГЛАС бр.01/21 за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини над 3 хектари по пат на електронско јавно наддавање

Се дава во закуп земјоделско земјиште во сопственост на државата со вкупна површина од 1.041ха 16ар 74м2 во следните региони во Република Северна Македонија:

Share
Прочитај повеќе

Утре е Велики Четврток – подгответе се за боење на првите три јајца

Денеска е Велика среда, средината на страдалната недела – деновите кои го најавуваат големиот празник. 

Share
Прочитај повеќе

Денес локална нестабилност

Денес во попладневните часови ќе има појава на локална нестабилност со повремени врнежи од дожд.

Share
Прочитај повеќе

Грант до 15.000 евра преку бескаматната линија „Ковид 4″ вредна 10 милиони евра

Грант средства до 15 илјади евра ќе добијат фирмите од областа на туризмот, угостителството, инвент-индустријата, приватните здравствени установи, трговците поединци и занаетчиите доколку вработат нови работници и ги зголемат приходите годинава.

Share
Прочитај повеќе